Работна среща

Във връзка с провеждането на тазгодишното издание на общинския празник „Модата се мени, фолклорът остава”, на 30.05.2018 г., от 10:00 часа, в конферентната зала на община „Тунджа”, се проведе работна среща с представители на читалищата от територията на общината.

В срещата взеха участие Станчо Ставрев – заместник-кмет на община „Тунджа”, председатели на читалищни настоятелства и читалищни секретари и експерти от общинската администрация.

Беше обсъдена програмата на празника и ангажиментите на читалищата по организацията на проявата.

Празникът, под патронажа на кмета на община „Тунджа“ Георги Георгиев и кмета на с. Генерал Инзово Галин Пантелеев, ще се проведе на 23 юни 2018 година /събота/ от 10.30 часа.

Селата от територията на община „Тунджа“ ще се представят както с автентични носии, така и с традиционни ястия, характерни за всяко от населените места. Гостите ще имат възможност да научат за начина на приготвяне на всяко от представените ястия.

По време на работната среща бяха обсъдени и предстоящите празници по населени места, които са част от Културния календар на общината:

 

  • На 2 юни 2018 г., в село Маломир, ще се проведе тържество по повод 190 години от рождението на Жельо Войвода. Неговото начало е в 14.00 часа с представяне на книгата на Михо Михов – „Дядо Жельо войвода“ в малката зала на народно читалище „Просвета – 1920“.
  • На 2 юни 2018 г., в село Златари, ще се проведе традиционния празник на селото.
  • На 3 юни 2018 година, ще се проведе национален конкурс „С песните на Бинка Добрева” в село Роза. Конкурсът ще започне от 09.30 часа в центъра на селото, а от 18:00 часа е предвиден Гала концерт, с участието на всички победители в конкурса.
  • На 8 юни 2018 г., в село Търнава, тържествено ще бъде открита жътвената кампания в община „Тунджа“. Организатори на утвърдилата се церемония са Община „Тунджа“, фирма „Пеликан Агро” ЕООД и кметство с. Търнава. Първият житен сноп ще бъде ожънат в нивите на „Пеликан Агро“ ЕООД с управители Таня и Теодор Тодорови.

Росица Кралева – читалищен секретар при народно читалище „Светлина-1928“, с. Безмер, представи част от дейностите по проекта „Къща на книгите“, който спечелиха чрез конкурс пред Фондация „Глобални библиотеки – България“. Той е на обща стойност от 3 600 лв. и предвижда организиране на „къщи за книги“ в партньорство с местната детска градина, читалището и детската градина в село Роза.