Първи фолклорен фестивал „Заиграло ми лудо младо“ – наградени

    Шестнадесет танцови клуба  от страната се включиха в първото издание на фолклорния фестивал „Заиграло ми лудо младо“ в Ямбол. Проявата се организира по идея на клуб „Оренда“  и под патронажа на кмета на община Ямбол Георги Славов със  съдействието на община Ямбол, РИМ- Ямбол и Предприятие „Култура и туризъм“. 

  Конкурсната програма за изпълнение на автентично хоро и обработен танц беше предшествана от  представяне на книгата „Ямболската коледа“ с автори Георг Краев и Николай Ников. Домакин на проявата стана Етнографски комплекс в кв. Каргон, където гостите успяха още веднъж да се насладят на уникалния ямболски коледарски буенек. 

 Преди да се включат в надиграването любителите танцьори дефилираха в центъра на Ямбол. За любителите на народните ритми участниците във фестивала поднесоха истински букет от фолклорни багри. Жури в състав проф. д-р Антон Андонов – ръководител катедра „Хореография“ в АМТИИ -гр.Пловдив, Марио Егов – художествен ръководител на ансамбъл „Странджа“ гр.Бургас и Петър Димитров -художествен ръководител на ансамбъл „Тунджа“ определи победителите в отделните категории. 

Ето и подреждането по места: 

Автентично хоро

I място –  ТК „Шарени мъниста“ Гълъбово

II място  -„Тракийка“ -с. Маломир

III място – ТС „Детелини“ – с. Стара река

 

Хореографска разработка върху хоро по избор

I място – ТК „Пендари“ –  гр.Банкя

II място – ТК „Мегалита“

III място ТК „Калина“

 

Наградата за клуб с най-малки участници получиха танцьорите от с. Бояджик. За най-млад ръководител на клуб призът получи Елеонора Желева от клуб „Чанове“ Стара Загора. Наградата на кмета отиде при самодейците от ТК „Пиргулянска китка“.