Първа книга за ямболски автор

 

    „Руската емиграция във Варна 1919-1947“ е заглавието на първата книга на Тодор Димов, доктор по Нова и най-нова история на България от Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“. Книгата излезе от печат в последните дни на март и вече е по книжарниците в страната. Редактор на текстовете е доц.д-р Милен Михов.
    Тодор Димов е роден в Ямбол. По историята го увлича преподавателката му Румяна Стоянова  още като ученик в ОУ“Любен Каравелов“. По-късно завършва ПГ „Васил Левски“, а след това и  Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“, специалност Балканистика. Завръща се в родния си град като учител по история, но практикува само една година в една от професионалните гимназии. Заминава във Варна, където работи като журналист и в голяма петролна компания. Научните му интереси са в областта на Новата българска история, История на Русия, авторитарни практики след Първата световна война. Автор е на множество публикации в България и чужбина.

     През 2012г. е приет за докторант във Велико Търново. Темата на дисертацията му е „Руската емиграция във Варна 1919-1947 година“. Тя става основа и за излязлата вече книга.