Първата в страната изложба с български кулинарни печатни издания от 1870  година до наши дни ще бъде открита в ямболския Безистен на 7 ноември

Община Ямбол и фондация „Ямбол – вкус и традиции“ организират първата в България изложба, наречена „Кулинарната история на България“, която ще бъде открита на 7 ноември, понеделник, в 17:30 часа.
Посетителите ще видят в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ уникалната сбирка на колекционера Марин Лесев, представяща български кулинарни печатни издания от 1870 година до наши дни. Той събира своята колекция повече от 30 години и успешно преиздава някои от събраните печатни издания.
Първата българска кулинарна книга е издадена от Петко Рачов Славейков през 1870 година в Цариград и се казва „Готварска книга или поставления за всякакви гостби, според както ги правят в Цариград“.
В Безистена колекционерът ще представи това, което е вълнувало българските кулинари, готвачи и професионалисти в сферата на храните, консервирането и ресторантьорството от втората половина на XIX век до днес. Изложбата ще представи печатни издания и ръкописи, които са служили за вдъхновение на няколко поколения кулинари и майстори от съвременната българска история.
По време на събитието ще могат да се дегустират традиционни ястия от региона на Ямболска област, приготвени от млади кулинари в Ямбол.
През вековете градът се е прославил с шкембе чорбата, ямболските милинки, халвата, курбан чорбата, траханата, гьозлемите, имамбаялдъ, гювеча, гюведжетата, катмите, баниците, търнаклиите, тиквениците, козунака.
Интересната кулинарна изложба ще бъде експонирана в Безистена до 10 декември.