Процесът на саниране в област Ямбол е в ход

Ямбол, Елхово, Болярово и Стралджа с нова визия на блоковете

Процеcът на обновяване и саниране на жилищни сгради в област Ямбол е в ход и се реализира успешно. В четири от петте общини в областта, които са допустими по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради /НПЕЕМЖС/, се санира безвъзмездно със средства от държавата. В община Елхово процесът на саниране на 6 панелни блока е в напреднала фаза, в Болярово също 3 многофамилни блока се реновират в цялостно нова визия. В община Ямбол строителните работи стартираха от ж.к. „Хале“, където са едни от общо 15-те жилищни блока , за които са минали процедурите по избор на изпълнител и са сключени договори с фирмите, които ще осъществяват строителните дейности. В община Стралджа за петте жилищни блока са извършени обследванията и текат процедурите по избор на изпълнител.


Към този момент за областта има регистрирани 78 сдружения на собственици, 61 одобрени заявления за финансова помощ и 39 сключени тристранни договори между българската банка за развитие, областен управител и община за целево финансиране по НПЕЕМЖС. За 38 сгради имаме стартирали дейности, като техническо обследване, обследване енергийна ефективност и строително ремонтни работи.
Това е първата такава програма, при която обновяването на домовете на гражданите става напълно безплатно и безвъзмездно. За обновяването средствата се осигуряват единствено от правителството, без натоварване на семейния бюджет, без средства и ресурси на общините. Въпреки негативната кампания проведена срещу санирането гражданите виждат вече промяната. Промяната в старите панелни блокове ще бъде не само визуална, не само в облика на блоковете, но и конструктивна, енергоефективна и цялостна. Интересът към програмата се увеличава, затова правителството предвижда през 2017 година още един милиард лева за безвъзмездно реновиране на жилищата на българските граждани, за да могат да бъдат санирани още 2000 сгради в страната.
Ангажименти за осъществяване на мониторинг и контрол на процеса на изпълнение на санирането, от страна на държавата, има областният управител. „За нас, като представители на държавата, която на 100% финансира обновяването на домовете на гражданите, най-важно е да има баланс на качество на изпълнение на зададените дейности, цена на изпълнението, добре изглеждащи жилищни сгради и доволни собственици. Надявам се, че жителите на областта, които до този момент не са се включили в програмата за саниране на жилищата си ще направят това, защото тази политика на правителството е изцяло в полза на хората, на това да живеем в по-добра среда“, коментира областният управител.
Снимка: блок в Елхово – преди саниране и в хода на санирането

predi