Проф. Герджиков: Експертният кабинет е единствено възможен, „червените линии“ са инфантилизъм

Предложението за съставяне на експертен кабинет е единствено възможното в тази трудна ситуация. Това заяви в интервю за БГНЕС известният юрист проф. Огнян Герджиков, бивш председател на 39 Народното събрание (2001-2005 г.) и служебен министър-председател (2017 г.).

С него коментираме предложенията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов отправени към парламентарно представените партии в бъдещия 50 парламент, а именно съставяне на експертен кабинет, в който Борисов да не е премиер.

Проф. Герджиков смята, че ако тази идея не се приеме, нашата политическа система ще навлезе в една задънена улица. „Много трудно ще има излизане от този тупик“, предупреди юристът и добави, че тогава най-вероятно отново ще трябва да отидем на избори след няколко месеца, може би през октомври.

Ситуацията е такава, че подобни опити съдържат в себе си някакъв потенциал да не се стигне до предсрочни избори. Вече стана традиция да избираме по два пъти на годината и не е случайно, че нашата избирателна активност стана унизително ниска“, подчерта проф. Герджиков.

Той също така призова политиците към разум и да не се интересуват единствено егоистично от партийните щети, да помислят за държавата. „Единственото призвание на политиката е да направи така, че гражданите да живеят добре. Това трябва да бъде водещото. Нашите политици обаче обичат да слагат „червени линии“, а те са политически инфантилизъм“, категоричен е проф. Герджиков. І БГНЕС