Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“ получава Наградата на Ямбол за 2022 година, четирима са удостоените със званието „Почетен гражданин на град Ямбол“

Общински съвет – Ямбол определи носителите на Наградата на Ямбол и на званието „Почетен гражданин на град Ямбол“ за 2022 година по Правилника за наградите и отличията на Община Ямбол .

На 41-то заседание общинските съветници гласуваха Наградата на Ямбол да бъде връчена на Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“ по повод 75 години от създаването на учебното заведение.

Кандидатурата на професионалната гимназия беше одобрена на заседание на Комисията за присъждане званието „Почетен гражданин на град Ямбол“ и присъждане Наградата на Ямбол за 2022 година в чест на Деня на град Ямбол – 13 юни.

Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“ е създадена през 1947 г. и през тази година отбелязва своята 75-та годишнина. То е най-старото професионално училище в Ямбол, съществуващо и досега. През годините е дало професионално образование на повече от 7000 ученици, подготвени от стотици квалифицирани преподаватели.

Училището са завършили редица изявени личности, реализирали се във всички сфери на обществения живот. Сред тях са проф. Коста Младенов – архитект и преподавател в България, САЩ и Япония., проф. Стефан Пенев – преподавател в ТУ – София, проф. Кольо Минков – БАН, артистите Георги Мамалев и Атанас Бончев, поетите Добромир Тонев, Тенко Тенев, Пейо Карапеев, хореографът Георги Аристидиев и много други.

Гимназията носи името на Иван Райнов – най-големият дарител, познат в историята на Ямбол. Благодарение на дарените от него средства е построена сградата, където училището се помещава и досега – дело, съизмеримо с дарителския жест на братята Евлоги и Христо Георгиеви, финансирала построяването на Софийския университет.

 На сесията общинските съветници гласуваха почетните граждани на Ямбол тази година да бъдат четирима: Невена Димитрова, д-р Венцеслав Пастърмаджиев, Здравко Янчев и Исмаил Ибраимов. Кандидатурите също бяха предварително одобрени от комисията.

През февруари д-р Венцеслав Пастърмаджиев навърши 90 години. Той е роден през 1932 г. и след завършването на гимназия учи в Медицинска академия. От 1956 година е завеждащ селска здравна служба в село Войника. Следват години работа в болницата в Ямбол, през 1972 година е завеждащ окръжен гастроентеролог, а от 1975 година – окръжен терапевт. По негова инициатива и под прякото му ръководство е създаден диагностичен център към отделението, единствен в страната на ниво окръжна болница.

Баскетболният треньор Здравко Янчев е роден на 9 март 1952 година. Завършва висшето си образование във ВИФ „Г. Димитров“ през 1979 година със специалност „треньор по баскетбол“. Веднага след това постъпва на работа в БК „Тунджа“ – Ямбол като треньор. В периода 1979-93 година тренира и възпитава момичета. През 1993 година преминава в мъжкия профил, след като основава Баскетболен клуб „Тигър“ – Ямбол. През 1999 година кадетската формация на клуба става шампион на България. Тогава Здравко Янчев е признат за най-добър треньор в България при подрастващите. През 2001 г. той печели и първенството на страната с юношеския тим на БК „Тигър“ – Ямбол.

През 2019 година воденият от него отбор на БК „Тунджа“ – Ямбол, момчетата до 12 години, стана шампион на страната. Това е трета титла при подрастващите за Здравко Янчев. Негови възпитаници са през годините са били над 250 деца – момичета и момчета. Има над 30 национални състезатели при подрастващите и двама достигнали до мъжкия национален отбор на България.

Учителят по химия Исмаил Ибраимов е роден на 25 август 1941 година в  Ямбол. Висшето си образование завършва през 1966 година в СУ „Климент Охридски“ – София, специалност „Химия“. От завършване на висшето си образование до 1989 г. Исмаил Ибраимов работи като учител по химия в Първа гимназия „Васил Карагьозов“ и до 2004 година в ЕГ „Васил Карагьозов“ – Ямбол. В продължение на 38 години посвещава усилията, професионализма и таланта си в обучението на стотици ямболски гимназисти по химия. Негови ученици са първите победители и лауреати на националните олимпиади и състезания по химия, мнозина от тях завършват медицина и фармация, специалности в областта на химията и технологиите и са водещи и уважавани специалисти в Ямбол, в България и в чужбина.

През 1995 година е удостоен с наградата „Ради Колесов – златен“ за неговите изключителни резултати и постижения в областта на образованието в Ямбол.

Исмаил Ибраимов навърши достолепните 80 години и стотици негови ученици, колеги, приятели и съграждани го поздравиха и засвидетелстваха уважението си към него.

Невена Димитрова е председател на Окръжния съвет на културата в периода от 1980 година до 1990 година. Ямболци помнят как тя дръзко променя ролята на институцията, реализирайки широкообхватна програма за включване на Ямбол и областта в културния живот на България.

Една от първите най-мащабни прояви са Дни на културата в Ямбол, провеждани ежегодно през месец април. Програмата им включва изяви на най-добрите за съответната година артисти, художници, писатели и музиканти от национален мащаб.

Невена Димитрова участва в учредяването на Голямата награда на Ямбол, чиято идея е да бъдат оценени и приобщени към родния си град ярки български творци с принос в националната култура: професор Николай Люцканов, Велко Кънев, професор Чавдар Добрев, професор Иван Попиванов, професор Иван Газдов, професор Иван Сарандев, професор Иван Димов, Иван Колев и редица други.

По нейна инициатива в селата Чарган и Веселиново са организирани празници на кукерските игри, които скоро прерастват в празници с национално участие. С усилията на двете общини – Ямбол и „Тунджа“, се полагат основите на националния фестивал „Кукерландия“, впоследствие прераснал в международен маскараден фестивал, провеждан всяка година и до сега.

Невена Димитрова е носител на орден „Кирил и Методий“ – първа степен, както  и на Голямата награда за наука, образование и култура „Джон Атанасов“ на Община „Тунджа“. През 2020 година е удостоена от Министерство на културата на Република България с Почетен знак „Златен век“ – „Печат на Цар Симеон Велики“, сребърен и грамота.

Невена Димитрова
Д-р Венцеслав Пастърмаджиев
Исмаил Ибраимов
Здравко Янчев