Промени в празничната програма на община „Тунджа“

 Променя се датата на провеждане на празника „За хляба наш“ в с. Симеоново, като той ще се проведе на 19.04.2024 г. (петък), от 16.30 ч.

В парка на село Симеоново ще бъде пресъздаден пътя на хляба от нивата до трапезата – оранта на земята, сеитбата на житното зърно, вършеенето с диканята на хармана, прибирането на реколтата в хамбарите, омесването в нощвите и изпичането в пещта.

Ще бъде организирано изложение на хляб и хлебни изделия.

Присъстващите могат да се насладят и на концерт на певицата Славка Калчева.

На 20 април 2024 г., от 14.30 ч., в Народно читалище „Просвета-1910“ ще се проведе Общински празник на художествената самодейност „Хоро се вие, песен се пее“. На празника ще се представят около 25 колектива, индивидуални певци и инструменталисти от различни населени места, които ще покажат най-доброто от тунджанския фолклор.

На същата дата и място, от 18.00 ч. е  „Концерт за приятели“, посветен на 70 г. от създаването на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“

На  21.04.2024 г. (неделя) от 10.00 ч., в  парка на с. Генерал Инзово, ще се проведе Пролетно надиграване и надпяване „Ромбана“2024, в което заявка за участие са подали 13 танцови състава, 34 групи /в т. ч. певчески групи, групи за автентичен фолклор и други/, както и 26 индивидуални изпълнители, разделени във възрастови групи. Фолклорният празник ще се проведе на две сцени:

– първа сцена – песни и сценични обреди и обичаи от пролетния празнично-обреден календар;

– втора сцена – обработени и автентични танци от пролетния празнично-обреден календар. 

 Специален гост на празника ще бъде Николай Славеев.