Пролетта през декември приключи, какво време ни чака

След започналото в нощта срещу неделя застудяване и през деня валежите ще продължат, като значителни количества дъжд ще има в крайните югоизточни райони. С понижението на температурите още преди обяд дъждът във високите полета на Западна България и Предбалкана ще премине в сняг, а по-късно през деня и на повече места в Северна България.

Жълт код за валежи е обявен в четири области на страната

– Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. В южните райони на областта количеството на валежа ще достигне около и над 20 л/кв.м, информира НИМХ към БАН.

 

След обяд валежите от запад ще започнат да спират. Сутрешните температури ще са предимно между 3 и 8 градуса, към 14 ч. ще са между 1 и 6 градуса, малко по-високи ще са в югоизточните райони.

В планините

ще е облачно с валежи от сняг, преди обяд в по-ниските части – от дъжд. По високопланинските проходи ще има условия за навявания. По-късно след обяд от запад валежите ще спират. Ще духа до умерен северен, по най-високите части – все още западен вятър. Към 14 ч. на височина 1200 м температурата ще е около 1 градус, на 2000 м – около -4 градуса, ще се понижават.

Над Черноморието

ще е облачно, с валежи от дъжд, по-интензивни в часовете около и преди обяд. Ще духа слаб до умерен северен вятър и с него температурите ще се понижават, към 14 ч. ще са 5-6 градуса в северните до 9-10 градуса в южните райони. Температурата на морската вода е 10-11 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

През новата работна седмица

времето ще бъде мразовито със сутрешни температури до -10 градуса. Ще превалява и сняг, и дъжд. През следващите два дни от север ще продължи да прониква студен въздух, температурите ще се понижат още и минималните ще са между -5 и 0 градуса, а максималните – между 0 и 5 градуса.

Облачността ще се задържи предимно значителна. На места ще превали сняг, предимно слаб, през първия ден в Югоизточна България – и дъжд. Вятърът в повечето райони ще е слаб, в понеделник в източните – умерен и временно силен, в Североизточна България ще има условия за навявания.