Проектът „Аз обичам моето училище“ преобрази класните стаи в ОУ“Любен Каравелов“

През горещите летни месеци в нашето училище кипеше усилен труд по проекта „Обичам моето училище”. Горещо беше не само от градусите навън, но и от емоциите и очакването, защото да превърнеш обикновените класни стаи в различни вълшебни светове и да изпишеш в тях посланията, които да попият в сърцата и душите на малките ученици – не е лесна работа…


Реализирането на идеята стана възможно благодарение на прекрасната инициатива и партньорството ни с фондация „LightSource charity”, основана от Артър Спърлинг и неговата съпруга г-жа Албена Спърлинг. Мисията им: „Ние насърчаваме образованието като осигуряваме комфортна и релаксираща учебна среда в общинските училища, като чрез декорация подобряваме и повишаваме реализацията на креативния потенциал и осъзнатост на децата до 18 годишна възраст”.
Вдъхновени от нея, решихме това да стане и нашата мисия!
И ето ни на 19.09.2017 г. на официалното откриване по Проект „Четирите сезона”. „Есен” е мотивът за третия етаж от училището ни, а идеята е всяка година да се прави по един етаж, съответно „Пролет” – 1-ви етаж, „Лято” – 2-ри етаж и „Зима” – 4-ти етаж.
Всеки класен ръководител лично е избирал посланията, които да са написани върху тапета, предавайки по този начин на учениците знания, разбирания за живота и мястото ни в него, мъдростта, изречена от писатели, мислители, велики хора – нещо, което да остане дълбоко в сърцата на децата.
Г-н и г-жа Спърлинг присъстваха лично и отделиха внимание на всеки един клас, на всяко дете, изявило желание да говори с тях, на всеки член от екипа ни, което за нас беше поредното доказателство, че те не просто вършат тази работа, а влагат в нея всичко от себе си – и душа, и сърце, и емоции, надежда и вяра.
Ето какво каза г-жа Албена Спърлинг за нас: „Специално в това училище ме впечатли, че има много вдъхновени хора и в ръководството, и сред учителите – всички те бяха готови за новата идея – да променим средата, в която децата учат, да изградим един нов, приказен свят – пълен с мечти, любов, вдъхновение. Идеята е да задържим българските деца в България, защото когато на теб ти е приятно някъде, ти искаш да останеш… ”Обичам моето училище – „Четирите сезона” – това е надслова на проекта в ОУ „Любен Каравелов”. Идеята бе да се променят не само класните стаи, а и фоайето, защото то е място за почивка на децата. Тапетите там са с български празници, защото силата и историята на всеки народ е в традициите. Искам да събудя вярата и силата на българския народ”.
В емоционално обръщение към ръководството и учителите г-жа Спърлинг благодари на всички за съвместната работа и изрази възхищението си, че всичко онова, за което на други места е била необходима цяла година, тук е постигнато само за два месеца! Специални благодарности получи и Мария Иванова – учител – за написаното от нея есе, трогнало до сълзи г-жа Спърлинг.
Г-н Тодор Тодоров – директор на ОУ „Любен Каравелов” сподели пред журналисти, че решението за този проект е дошло, след като са видели реализацията му в софийска гимназия. Отправена е покана към г-жа Спърлинг и така е започнала съвместната работа. Г-н Тодоров изрази впечатленията си за израстването на целия училищен екип в процеса на съвместната работа, за формирането на едно ново мислене и у учениците, и у учителите и че това ново мислене не е само в резултат на поставените тапети, а и от факта, че много от детайлите са направени от рециклирани материали.
     Влизайки в класните стаи, г-н и г-жа Спърлинг се интересуваха от мнението на учениците и учителите – дали всичко това им харесва, как се чувстват в тази обстановка, дали промяната на учебната среда ги кара да се чувстват по-различно. Четяха заедно с децата посланията от тапетите, обсъждаха настроенията и идеите, които те носят.
А ето и това, което споделихме с нашите партньори:
Учители:
Доволна съм, че има такава среда, която да ме вдъхновява” – Гита Петрова, учител в ГЦОУД;
Този красив тапет вдъхновява децата и ги кара да идват с желание на училище „– Мария Петрова, учител в ГЦОУД;
Аз съм и фотограф на проекта, така имах възможността да видя и да проследя нещата от самото начало през обектива на камерата, но за мен е много по-важно и още по-вълнуващо да ги видя през очите на децата” – Петя Ангелова, кл. р-л на 4 „е” клас;
Радвам се, че точно този тапет е в нашата стая, защото децата имат нужда от приказни герои, които да ги вдъхновяват” – Дора Тачева, кл. р-л на 4 „в” клас
Вие ни подарихте една красива есен на целия етаж, а ние искаме да Ви подарим една малка, българска есен с нейните багри, аромати и цветове (кошница с есенни плодове – подарък за г-жа Спърлинг и нейния съпруг). Направете щастливи и други деца” – Мария Иванова, кл. р-л на 4 „б” клас
Обичам кратките послания, четейки ги просто изпитвам щастие” – Ирина Иванова, кл. р-л на 4 „а” клас.
Ученици:
Чувствам се като у дома… Кара ме да се чувствам, че летя” – ученичка от 4 клас, ГЦОУД
Надявам се и другите да ги харесват толкова много, колкото и аз” – ученик от 4 клас , ГЦОУД
Даряват ми приятни моменти и радост от ученето” ученик от – 4 „е” клас
Вие спечелихте сърцата ни, благодарим Ви за това, което направихте за нас – красива и модерна училищна среда” – ученик от 4 „д” клас
Толкова е красив този тапет, че искам да нарисувам своето преживяване – това, което усещам като го гледам” – ученичка от 4 „а” клас

     Гостите получиха и много поздрави: прекрасен български танц ръченица, изпълнен от четвъртокласничката Ралица, към която спонтанно се включиха всички ученици – 4 „е” клас; „Я скокнете, да скокнем” – блестящо изпълнена от Емилия – 4 „д” клас, която толкова хареса г-жа Албена Спърлинг и всичко онова, което е направила за училището, че реши да й подари още една песен; звучната фолклорна песен „Македонско девойче”, изпълнена от Симона – 4 „г” клас; „Малка мома цвете брала” – изпълнена от Йоана – 4 „в” клас; рисунки с мото „Обичам моето училище” и две невероятни изпълнения на песните „Малкият музикант” и филмовата „Овца или вълк”, които накараха г-жа Спърлинг да усети щастието на децата и да затанцува заедно с тях.
     Бяха подарени и много картички, рисунки, дори пантофката на Пепеляшка, изработена от хартия – всички вдъхновени от новия, вълшебен свят в класните стаи.
    С благодарност и обич към всички за екипната работа!