Продължаваме промяната“ намери част от депутатите за мнозинство

„Продължаваме промяната“ е намерила част от нужния брой депутати, за да си осигури мнозинство в Народното събрание, това каза днес в Стара Загора народният представител Атанас Михнев. 

„Намерихме депутати, които да ни подкрепят, не са 12, но вървим в посока на това да осигурим пълно мнозинство“, каза той.

„Вярваме, че към нас ще се присъединят народни представители, които имат смелост да изпълват със съдържание думата народен представител и ще гласуват по съвест, защото политиката не е шоу, а работа“, посочи Михнев, цитиран от БТА.

Той допълни, че на дневен ред са три много важни теми, които пряко засягат живота на българските граждани 

– актуализацията на Бюджет 2022, борбата с корупцията и дали ще има План за възстановяване и устойчивост. Според него в момента се поставят под риск и договореностите, които се правят на международно ниво, за доставка на газ.

От думите му стана ясно, че „ясно ще се види в идните седмици кой клати държавата, кой на коя страна е и кой защитава държавността.

„Настана време вододелно и време за мъже“, каза той. Според Михнев през тази седмица няма да бъдат гласувани министерските оставки, които са депозирани от министрите на „Има такъв народ“. 

Михнев е категоричен, че „Мини Марица Изток“ трябва да остане да работи на същия капацитет максимално дълго.

Енергийният пазар на Европа е променен коренно. „Ние разчитаме, че държавите членки трябва да бъдат автономни и да се оправят сами. Доставката на руски газ става все по-трудно. Аз очаквам, че Европа ще преговори условията на „Зелена сделка“ и ще разчита все повече на въглищата“, допълни Михнев.

Според народния представител за емблематичната сграда на бившия АГ комплекс в центъра

на града трябва да се вземе справедливо пазарно решение за бъдещето ѝ. „Община Стара Загора не ни е търсила по тази тема. Ако ни потърсят и представят своите аргументи, с удоволствие бихме говорили с министъра на здравеопазването“, допълни депутатът.

Според информация на 24 часа осем депутати са готови да напуснат групата на „Има такъв народ“ в парламента.

Те ще излязат от групата, въпреки че още нямат твърда уговорка с „Продължаваме промяната“, а тепърва ще очакват оферти за партньорство. Още тази седмица може да се наложи привличането на новите независими депутати към ключово гласуване.

Осмината се организират от подалия оставка спортен министър на ИТН Радостин Василев, който бил против спуснатото от партийния лидер напускане на правителството, информират още от 24 часа и добавят, че 

в групата нови независими депутати са

досегашната организационна секретарка на ИТН Виктория Василева, Николай Радулов, Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Ивайло Христов, Деян Петков, Христинка Иванова, Георги Георгиев. В групата на Трифонов в парламента така ще останат 13 депутати, колкото са хората и на „Възраждане“.

Припомняме, че на 8 юни лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов направи извънредно изявление, в което заяви, че ИТН няма място в коалицията. Трифонов каза, че доброволно излиза от управлението и изтегля своите министри.

След изявлението на Трифонов, министър-председателят обяви, че е готов да управлява с правителство на малцинството. „Искаме да успокоим всички граждани, че всичко, което зависи от нас, ще го направим, България да продължи точно със същото правителство, което има в момента“, добави още премиерът. Той заяви, че се надява 12 депутати от ИТН да ги подкрепят в парламента.