При какви мерки ще започне новата учебна година

При какви мерки ще започне новата учебна година? Това трябва да стане ясно днес. 

Няколко седмици експерти от просветното и здравното министерство обсъждаха различни сценарии за връщането на децата в клас. 

Това, което е известно до момента е,

че учебната година ще започне присъствено. Училищата ще получат инструкции за действие в случай, че бъде открит заразен ученик или учител. 

Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция. 

Някои училища вече обявиха, че ще работят по график,

в който различните класове започват часовете по различно време и така ще се разминават в междучасията.

В края на миналата седмица министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се срещна с родители и учители във връзка с началото на новата учебна година.

В рамките на дискусията бе обсъдено,

че обучение от дистанция за учениците от първи до четвърти клас не би позволило придобиване на определени умения извън класната стая, а продължителното време, прекарано пред екраните на електронни устройства, е неподходящо за най-малките ученици. 

Разгледани бяха настоящите нормативни възможности, които и към момента позволяват на родителите да избират между самостоятелна, индивидуална и комбинирана форма на обучение.

Министър Вълчев представи допълнителни изменения в нормативната уредба, които в момента се предлагат от екипа на МОН, с цел да се разшири обхвата на възможностите и мерките за реакция в настоящата обстановка.