Примерите на успеха

 

Историята зад успеха на Илон Мъск – един от най-богатите хора в света!

Как от тормозено момче в детството си, Илон Мъск се превръща в един от най-успелите мъже в нашето съвремие.

 

Харесван и същевременно критикуван, името на Илон Мъск често е синоним на успеха. Историята му е вдъхновяваща, достойна за пример и в същото време поучителна.

Но какво всъщност се крие зад успеха на този човек, разберете в следващите редове…

Животът на Илон Мъск е бурен, но и изпълнен с много успехи. От дете, което е било тормозено, той се превръща в един от най-успелите мъже на Планетата, От университета Ivy League извървява дълъг път и в последствие става изпълнителен директор на две от най-успешните компании – Tesla и SpaceX…и основател на още три.

В началото на януари 2021г. Мъск става най-богатият човек в света, след като акциите на автомобилната компания Tesla поскъпват и нетната стойност на богатството му достига 187 милиарда долара. Малко след това първото място в класацията на най-заможните хора на Forbes заема изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос, следван от Илон Мъск, на второ място.

Зад успехите на Илон Мъск стоят забележителни проекти – космически ракети, електрически автомобили, слънчеви батерии и други, като той продължава да изумява света с иновативните си идеи. Пътят от нелесното му детство до изпълнителен директор на две от най-успешните компании е вдъхновяващ и изпълнен с предизвикателства. Освен всичко останало Илон е известен и като най-противоречивата личност в света на бизнеса. Но нека проследим историята на живота му, за да разберем на какво се дължи успеха му.

 

Историята на успеха на Илон Мъск

 

Детство и юношество

Илон е роден в Южна Африка през 1971 г. Баща му е инженер, а майка му – диетолог.  Илон прекарва по-голямата част от времето си в четене и обмисляне на проекти, когато не е в училище. В ранна възраст се влюбва в книгите на Исаак Азимов, което в крайна сметка вдъхновява футуризма му. Интересът му към бъдещето и инженерните му способности, които баща му култивира, като му помага да изгради усета си към дизайна, са причината за добрата основа, която момчето получава.

През 1979-та година родителите му се развеждат и 9-годишният Илон и по-малкият му брат Кимбал решават да живеят с баща си. Малко след това започват и проблемните  отношения  с баща му.

През 1983-та година, едва на 12-годишна възраст, Мъск продава електронната игра „Blastar“ на компютърно списание за скромните 500 долара. Той определя играта като „тривиална“, сякаш за него това не е особено постижение.

Дните в училище не са лесни за младия гений, който е бил тормозен от връстниците си. Веднъж дори е бил хоспитализиран, след като е бил хвърлен по стълбите и бит от хулигани, докато не припадне.

След като посещава университета само за пет месеца в Южна Африка, Илон решава да се премести в Канада, за да учи в университета Queen.  Но той не завършва образованието си там и само след две години се прехвърля в Университета на Пенсилвания, където завършва обучението си.  Преминаването през колежа не е бил лесен път. Той е трябвало да се докаже и да изпъкне сред останалите. Още по времето на обучението си Илон печели стипендии, взима заеми и работи на различни места, за да плати годишната такса. Всички негови усилия се възнаграждават и той завършва с две дипломи – по икономика и по физика.

След това Илон Мъск се записва за докторска степен в Станфорд, но малко след това отпада от програмата, за да продължи пътя към предприемаческите си проекти.

 

Начало на професионалния път

Илон Мъск стартира професионалния си път с интернет компания, в която са взели участие брат му и негов приятел. Докато компанията се е разраствала, Илон е преживял труден период, през който му се е налагало да спи на дивана в офиса и да ползва съоръженията за къпане и тоалетната в местния клон на Християнската младежка асоциация YMCA .

 

Въпреки трудните времена на това начинание, обаче, в крайна сметка се намират спасители на бизнеса му. Инвеститори,  клиенти в града и различни компании, виждат обещаващ потенциал в компанията и нейния полезен софтуер за градско картографиране. След това компанията е успешно продадена на Compaq за 307 милиона долара.

 

Следващата стъпка

С продажбата на компанията Илон Мъск печели 22 милиона долара и продължава да инвестира по-голямата част от тези пари в следващото си начинание, което е компания за финансови услуги, която той съоснова, наречена X.com.  Късметът му се усмихва малко след стартирането на този проекр, тъй като бизнеса му се  слива с компания, която обслужва PayPal.com.  И само три години след стартирането на X.com и сливането с PayPal.com, компанията е продадена на eBay за 1,5 милиарда долара.

 

Големият хазарт

С придобиването на PayPal.com нетната стойност на богатството на Илон нарасва до 123 милиона долара. Вместо да се оттегли в този момент и да се наслаждава на спокоен и охолен живот, той решава да инвестира отново, този път обаче инвестицията е за милиони в две отделни компании. Едната е Tesla Motors, производител на електрически автомобили, а другата е SpaceX, която е съсредоточена в изследването на космическото пространство. Мъск инвестира не само пари, но и непрестанна работа, време, енергия, обсъждания на проекти, за да развие двете компании и да ги направи едни от най-успешните в света.

Tesla сега е една от най-апетитните компании, оценена на малко над половин трилион долара (515 милиарда долара), а SpaceX е с приблизителна оценка от 46 милиарда долара.

Успехът на Илон Мъск продължава да нараства с всеки изминал ден.

 

Каква е тайната на трайния успех на Илон Мъск?

Трябва да се признае, че Илон притежава висока интелигентност, което изиграва голяма роля за неговите постижения. Освен с интелигентността си, той се отличава и с   изключителна амбиция, която се ръководи от неговата страст, стремеж към успех и  безумна работна етика.

В допълнение към това, Илон фокусира по-голямата част от енергията си върху дейности и начинания, които всъщност имат значение за човечеството. В много негови изказвания и интервюта той споделя, че не губи време за неща, които нямат значение. 

Също толкова важно е, че за него парите не са от значение. Всичко, което го интересува, е да постигне основните си цели и мисии в живота си.   Това, което помага на гениалният инженер да успее, е неговият ангажимент за изпълнение и свръхчовешката работна етика.  За начинът, по който той гледа на работата, може да се отсъди от следния цитат:

Работете адски. Искам да кажа, че просто трябва да имате 80 до 100-часови работни седмици. Това подобрява шансовете за успех. Ако други хора влагат 40-часови работни седмици, а вие влагате 100-часови работни седмици, тогава дори и да правите същото, знаете, че след четири месеца ще постигнете това, което на другите ще им отнеме една година.“

Още един от ключовите аспекти, който помага на Илон Мъск да постигне голяма част от успеха си, е готовността му да поема рискове.  Всъщност цялата му кариера е поредица от поемане на големи рискове след друг.  Неговият безстрашен подход да превърне идеите си в реалност и стъпките, които предприема за изпълнението на тези идеи, са ключови за голяма част от успеха му.  Неговото отношение относно риска можем да видим в следния цитат:

„Когато нещо е достатъчно важно, направи го дори и шансовете да са срещу теб.“

Постиженията на Илон Мъск и житейският му път като цяло имат на какво да ни научат. Превръщането му в милиардер предприемач определено не се дължи на късмет. Неговата вдъхновяваща история може да ви помогне да осъзнаете, че успехът може да бъде постигнат най-вече, ако съчетаете амбициозната си цел, със стремеж, страст, желязна работна етика и безстрашна ревност за изпълнение на идеите.

Съвет от Кеш Кредит: Първо е добре да сте наясно със собствените си финансови възможности, да съставите подробен план за действие и да имате волята да го изпълните.

Статията е подготвена за вас от финансовият екип на Кеш Кредит

  • Кеш Кредит Ямбол

⮚      гр. Ямбол, ул. ул. „Жорж Папазов“

0800 200 88