Признателност

Надя Жечева 

„В мразовития януарски ден имаме повод да се върнем 139 години назад, когато Стралджа има щастието да получи свободата си. Историята сочи, че изтерзаните от настъпленията и мародерствата на турските части жители на селището, усещат нейния полъх на 8 януари /стар стил/ 1878г. с пристигането на войводата Панайот Хитов- един от най-ярките народни закрилници. С легендарната си доброволческа чета той остава в тогавашното село 9 дни, изпълнявайки разузнавателни задачи в района на Марашкия проход. Така запазва Стралджа от изстъпленията на отстъпващата по това време турска армия и башибозушките банди. И до днес ние, признателните стралджанци, приемаме този ден за Освобождението на селището от вековния османски гнет.
Свеждаме глави пред вас, герои!“ се казва в обръщението на Атанас Киров, кмет на община Стралджа към стралджанци по повод годишнината.


В памет на героите, с признателност за Освобождението, на паметника на поборника Панайот Хитов в м.“Мараш“ днес венци поднесоха Атанас Киров, кмет на общината и Иван Иванов, зам. кмет, инж.Живко Ангелов, председател на ОбС и Петър Йовчев, общински съветник.