Престижни награди за тунджанските кукери от Маскараден фестивал „Кукерландия 2017“

Отшумя тътенът на чановете, гайдите и тъпаните, шумът на ритмичните стъпки от магическите танци на кукерите, дошли на „Кукерландия’ 2017“.

Фестивалът тази година се проведе от 22 до 26 февруари. В тазгодишното му издание участваха над 60 състава. Наред с гостуващите групи, участие взеха и 10 групи от селата на община „Тунджа“ – Калчево, Хаджидимитрово, Чарган, Челник, Могила, Веселиново, Маломир, Победа, Завой и Кабиле.

Кукерството е един от символите на България, най-зрелищният български обичай, чийто корени са дълбоко в миналото.

Всяка година по това време в община „Тунджа”, от къща на къща зазвъняват десетки звънци, звуците на гайдата и тъпана се чуват отдалеч и младоженецът загубва гласа си, за да не остане дом, в който да не е прогонено злото и да не е стигнала благословията за благополучие, за плодородие и здраве на хората и добитъка.

На 25 февруари 2017 г., от 15.30 часа, като част от фестивалната програма, се проведе и празникът „Кукеровден” в с. Кабиле. Кукери  и гости на празника посетиха дома на Ваня и Иван Георгиеви. Там по стародавна традиция бяха посрещнати с богата трапеза. Кукерите благословиха стопаните и играха за здраве и берекет. Празничното шествие продължи по улиците на с. Кабиле и се отправи към двора на народно читалище „Напредък-1930“, където беше подготвена празнична програма.

Изпълненията на самодейките при НЧ „Васил Левски–1950“, с. Хаджидимитрово, вокална група „Ретро – Акбунарки“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров“, с. Генерал Инзово, направиха програмата още по-богата. Концертът завърши с изпълнението на гостуващата група „Берегиня“ от побратимения с общината град Руза.

Всички групи получиха от кмета на община „Тунджа” Георги Георгиев грамоти за участие.

Резултатите от конкурсната програма на „Кукерландия 2017” са вече факт – 5 първи награди са за кукерските групи на община „Тунджа” от селата Могила, Веселиново, Калчево, Чарган и Кабиле, от вторите награди 1 е за групата на село Победа.

Трета награда беше отсъдена на кукерската група на село Маломир.

Кукерите от село Челник станаха носители на специалната награда на кмета на община Ямбол. Награда за възраждане на традициите получи кукерската група от село Завой, а тази за поддържане на традициите – групата от село Хаджидимитрово.

Състезателният характер на „Кукерландия‘ 2017” не е водещ в желанието на тунджанските кукери да продължат традицията. Всички кукерски групи от общината си тръгнаха с удовлетворението, че са успели да упражнят своето въздействие върху жури и зрители.

Организаторите на маскарадния фестивал „Кукерландия” – общините „Тунджа” и Ямбол ще продължават и в следващите му издания да го правят все по- атрактивен за участниците и привлекателен за публиката.