Президентът връчва третия мандат на БСП

Парламентарната рулетка ще направи последния си ход. Президентът Румен Радев реши да връчи третия проучвателен мандат на БСП. Това ще бъде финалният опит за съставяне на правителство в рамките на 46-ия парламент. Ако и той се провали, страната отива отново на избори. Вотът ще бъде трети поред от началото на годината.

Макар и все още с покана, а не с мандат в ръце, от БСП обявиха – искат да има правителство и започват преговори за подкрепа. „Ще проявим максимум разум и диалогичност към другите партии на протеста. Ще поканим на разговори „Изправи се БГ! Ние идваме!”, „Демократична България” и „Има такъв народ”, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова.

Този път правилата на разговорите ще са други, обещаха от левицата. „Няма да поставяме предварително условия, няма да поставяме предварително определени от нас кандидатури за министър-председател и министри. Искаме това решение да бъде взето заедно”, каза още Нинова.

 В столетницата вече знаят и какъв трябва да е кандидатът им за премиер. „Не, няма да съм аз кандидатурата. Смятам, че не бива да е нито един от политическите лидери”, категорична е Нинова.

Без значение кой ще е номиниран за премиер, от „Има такъв народ” са категорични – няма да подкрепят правителство с третата папка. Може обаче да отидат на преговорите. „Дипломацията, политиката изискват да се водят разговори. Със сигурност няма да направим кабинет с БСП. Това е ясно”, обясни Филип Станев от ИТН.

Новината, че мандатът ще е за БСП постави под въпрос подкрепата на още една партия – „Демократична България”. От там многократно заявиха, че при този сценарий няма да гласуват „за” правителство. И те обаче не затвориха вратата докрай. „Ние сме демократична формация. Окончателното решение ще бъде взето от колективните ни органи”, каза председателят на ПГ на партията Христо Иванов.

 

На поканата на БСП ще откликнат от „Изправи се БГ! Ние идваме!”. „Ще положим добронамерени усилия, защото е подигравка със съдбата на хората непрекъснато да бъдат изпращани на избори”, е мнението на Арман Бабикян от ИБГНИ.

На тези разговори ДПС няма да бъдат поканени. „След като няма да разговарят с нас, аз мисля, че тези разговарящите ще са много по-наясно с онова, което ще се случи, отколкото нас”, коментира лидерът на Движението Мустафа Карадайъ.