Предстои изграждане на кръстовище с кръгово движение в близост до ХЕС – още един важен за Ямбол проект

Започнаха дейностите по още един проект, обещаван на ямболлии от дълги години. От вчера е в ход подготовката, а от днес започват строителните дейности за изграждане на кръстовище с кръгово движение в близост до ХЕС. Проектът, очакван от дълги години, ще облекчи натовареността на движението и ще повиши безопасността при преминаване през кръстовището. Това ще има и добър екологичен ефект върху околната среда, намаляване на шума, разхода на гориво и повишаване на качеството на въздуха. Сред другите предимства са намаления разход за електроенергия и намаленото спиране на моторно-превозните средства в извън пикови периоди. Освен това не е необходима светофарна сигнализация, както и поддръжка на оборудването.

В началото дейностите ще се осъществяват в периферията на новото кръстовище, за да не бъде затруднен автомобилният трафик, след което строителните работи ще преминат към вътрешността.

Диаметърът на новото кръгово кръстовище е 30 метра – за справка: кръговото кръстовище до магазин „Практикер“ е с диаметър 24 метра, а на улица „Търговска“ и до Комплекса за социални услуги за деца и възрастни –  с диаметър 28 метра.

В обхвата на кръстовището с кръгово движение попадат няколко дървета, които ще се наложи да бъдат премахнати. След приключване на проекта районът ще бъде залесен и облагороден, каквато е и практиката на Община Ямбол до момента.

„Както вероятно сте забелязали, не сме по „първите копки“, освен ако не са задължителни по оперативна програма. Най-важно за нас е да се свърши работата по възможно най-добрия начин“, коментира кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Проектът е тежък за изпълнение по редица причини, най-значимата е натовареният трафик.

Община Ямбол призовава водачите към търпение, а ние ще дадем всичко от себе си, за да приключи строителството по-бързо. Всичко се прави с желание за по-доброто на града и нашите съграждани.

Благодарим Ви за разбирането!