Представяне книгата на Жеко Дойчев „Един от 29-ти Ямболски пехотен полк“

Учители, културни дейци, представители на Български антифашистки съюз, общественици, приятели на литературата се отзоваха на поканата на Община Стралджа и НЧ“Стралджа 2016“ на представянето книгата на Жеко Дойчев от с.Поляна „Един от 29-ти Ямболски пехотен полк“. Сред тях бяха и Гроздан Иванов, зам.кмет на общината, Красимир Вълев, председател на Областното ръководство на ветераните от войните, кметовете на селата Поляна – Пенка Иванова и Александрово – Стойко Георгиев.

Духовният празник бе с посвещение на предстоящият Първи ноември, Ден на народните будители и 8 ноември, Архангеловден, Празник на Стралджа.
Издаването на една книга е празник на духовността. А когато за една година един автор издава две книги, както направи Жеко Дойчев, това е двоен празник. Събитието става още по-значимо и поради факта, че уважаваният краевед, активен общественик и родолюбец от с.Поляна тази година отбеляза своите 95 години. И заслужено получи поздравления за достойно изживения живот, за приноса към обществото, за примерите на родолюбие.
От общо издадените 6 книги, 5 са посветени на родното село Поляна , а в шестата авторът споделя спомените си като участник във Великата Отечествена война. Интересно за присъстващите беше да чуят абзаци от книгата представени от учениците Стилиян Узунов и Ивайло Русев.
„За мен е чест да ви представя Жеко Дойчев, този достоен български мъж, за който любовта към Отечеството е светая светих.“, каза при представянето на автора гостът Красимир Вълев. „ Да служиш на майка България е най-чистата и свята кауза и бай Жеко ни доказва това със своята книга. Да, има много книги написани за войната, но тази се различава от тях. Защото е написана 70 години след тези събития, тя става факт след десетилетни сравнения и разсъждения на автора. Като представител на свързочните войски, известни като „нервите на боя“, той е от онези войници които се отличавали със своя интелект. Всеки ред в тази книга минава през разума и сърцето на автора, написана е откровено, мъдро, с голяма любов към българския войник и с огромното желание мирът да бъде запазен , никога да не се повтаря ужасът на бойното поле. С посланията на философ този мъдрец ни учи как трябва да живеем, защо да тачим и уважаваме героите си, как да учим децата си. С поклон към Жеко Дойчев за тази книга искам да добавя, че той продължава думите на Юлиус Фучик: „Хора, бдете! Аз ви обичам!“
Достолепният възрастен мъж отговори скромно на вниманието, с благодарност към организаторите и с радост за разбирането, за интереса към книгата: „Вие ми давате сила, вяра и надежда да продължавам напред. Колкото и да се пише за тази ужасна война, малко ще е. Не минава нощ в която да не си спомням за боевете на фронта, за загиналите другари…, но това, което сме длъжни да направим днес е да запазим световния мир.“
С поклон към ветерана, антифашиста, краеведа се обърна Гроздан Иванов, зам.кмет на общината. Той поздрави Жеко Дойчев с пожелание да продължава да твори, да показва любовта си към родното място, да ни дава образец за българщина, достойнство и чест. От името на кмета Атанас Киров бе поднесен поздравителен адрес и герб на общината – златен. Подаръци поднесоха и представителите на с. Поляна. Кметът Пенка Иванова припомни, че това е единственото село в общината с пет книги, което е голямо богатство. Поздравителен адрес беше връчен и от името на Конфедерацията на българските писатели. В края на срещата се изви опашка от желаещи да получат автограф от автора. А Жеко Дойчев намери най-точните думи за всеки.