Представиха фотоалбумът „Поздравъ отъ Ямболъ“

Фотоалбумът „Поздравъ отъ Ямболъ“ бе представен вчера в Регионалния исторически музей. Изданието е посветено на 180-тата годишнина от рождението на световната фотография. Събитието уважиха архитекти, художници, фотографи, граждани и приятели на музея.

„Искахме всеки, който ще разлисти страниците на албума, да добие представа за облика на града ни с неговите махали, улици и площади в периода от Освобождението до 40-те години на миналия век. Идеята ни беше да “разкажем” за места и сгради, някои от които отдавна вече не съществуват, а други времето е променило до неузнаваемост. Затова събрахме най-изразителните фотографии и илюстровани пощенски картички от фонда на музея”, споделиха авторите Мария Иванова и Таня Иванова, като не пропуснаха да поднесат своите благодарности на Мария Качулева и Петър Вълканов, съдействали с информация и снимки при изготвянето на албума.

Нямаме данни, кога и от кого са създадени първите кадри на Ямбол, но включените в музейното издание стари снимки дават възможност да се направи съпоставка между миналото и настоящето. В албума са представени творби на фотографите Никифор Минков, Иван и Стоимена Манчеви, Стати Статев, Благовест Качулев, Григор и Георги Паскови, Вълкан Вълканов, както и две снимки от птичи поглед на подполковник Климент Карадимчев. Кратки текстове разказват интересни факти за създателите на кадрите.

„Темата за фотографията в града ни не приключва с това издание”, обещаха авторите. Музейните специалисти използваха събитието, за да отправят призив към всички ямболци, които имат запазени стара фотографска техника и материали, да ги дарят в музея. Завършиха представянето си с думите на д-р Зафер Галибов: “Фотографията може да превръща днес в запомнящо се някога, но може и много повече – да ни вдъхновява за утре.”

Графичното оформление на „Поздравъ отъ Ямболъ“ е дело на художничката Таня Косева. Албумът вече е пуснат в продажба и се предлага на касите на Регионален исторически музей и АР “Тракийски и античен град Кабиле” на цена от 10 лева.