Във връзка със Заповед № РД-01-124 от 13.03.2020 г. и с цел осигуряване на максимална защита на здравето на гражданите, прилагаме за ваше сведение Писмо № 16-00-4 от 25.03.2020 г. на министъра на здравеопазването. Ето основните предписания, посочени в писмото на министъра, адресирано до директорите на Регионалните здравни инспекции:
- Търговските обекти да създадат организация, която да не допуска струпване на много хора. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора, да се поставят табели, указващи да се спазва дистанция от 1.5 – 2.00 м. между гражданите, както и между служителите
- Не се налагат ограничения за брой лица по възрастов признак, които да присъстват в магазините по едно и също време
- Не се забранява достъпа на лица над 60 годишна възраст на територията на търговските обекти в интервала след 10.30 часа
- Обектите за търговия с храни трябва да осигурят следните изисквания:
- честа дезинфекция (най-малко три пъти дневно) на търговските площи, колички и кошници за пазаруване
- храните, които се предлагат в неопакован вид или в насипно състояние, трябва задължително да бъдат съхранявани по начин, който възпрепятства прекия досег на клиента с тях или да са индивидуално пакетирани предварително
- за предлаганите плодове и зеленчуци на видно място да се постави информация за гражданите, че същите трябва да бъдат добре измити преди използване
- Бизнес-операторите, които предлагат доставка на храна на адрес, трябва да не допускат пряк контакт между доставчика и клиента. Препоръчително е доставчиците да са снабдени с предпазни средства и с подходящи средства за дезинфекция
- Храненето в лечебни и здравни заведения трябва да бъде организирано по възможност в болничната стая или разделено по време в обособеното по място за хранене, така че да не се допуска струпване на много пациенти
- Във всички обекти, където работодателите се организирали изхранване на работещи, трябва да се осигури възможност за разделяне по време и/или място на лицата от различни структурни звена, като се ограничи контакта с други лица от други структурни звена
- Бизнес-операторите, които предлагат храна, трябва да осигурят на работещите лица подходящо облекло и предпазни средства в определените от тях рискови зони.
На интернет страницата на Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести и Националния център по обществено здраве и анализи са публикувани информационни материали, които могат да бъдат поставени на видно място в хранителните магазини с цел за по-добра информираност на клиентите.
На интернет страницата на Министерството на здравеопазването са посочени също така и временни насоки за почистване на околната среда в обекти, различни от лечебни заведения, които могат да бъдат използвани от всички бизнес-оператори и работодатели.
На интернет страницата на Центъра за оценка на риска по хранителната верига също има публикувани редица информационни материали, свързани с унищожаването на коронавирусите върху контактни повърхности чрез биоцидни препарати.
You must be logged in to post a comment.