Празничните събития от програмата за Деня на Ямбол – 2018

28 май (Свети Дух) –  поредица от официални събития за Деня на Ямбол

Тържествата започват по традиция с празничната литургия в най-старата църква на Ямбол – „Света Троица”. Началото е в 9.00 часа, когато духовници и миряни ще отправят своите молитви за здраве и благоденствие на града и неговите жители. Час по-късно пред Община Ямбол е тържественият ритуал за издигане на знамената на Република България, на община Ямбол и на Европейския съюз, когато кметът на града ще отправи и своето празнично слово.

В 10.30 в Ритуална зала започва тържествената сесия на Общински съвет – Ямбол. Тогава ще бъде връчена Голямата награда на Ямбол, чийто носител тази година е Камерен оркестър „Дианополис“.

В 12.00, пред каргонското Читалище „Пробуда-1909” ще се състои народният събор „Св. Троица“, който всъщност е в основата на Деня на Ямбол и откъдето е тръгнала традицията да тачим тоя ден като празник на града ни. Отколешен обичай е по този повод там да се раздава курбан за здраве, а за празничното настроение е подготвена концертна програма.

Почит към духовния живот на града ще изразим 17.30 ч. с откриването в ХГ „Жорж Папазов” на тринадесетата традиционна изложба „Светлината“, която тази година е със специалното участие на Иван Пазламачев. Финалът на тържествата в празничния ден е в 18:30 ч., пред Читалище „Съгласие“ с фолклорното шоу „Който може, го може“.

Богата палитра от културни събития продължава в следващите няколко седмици с още пищни концерти, театрални спектакли, седмото издание на Панаира на туристическите забавления и анимации в Античния Кабиле и мн. други прояви.

Повече за програмата, посветена на Деня на Ямбол, на: www.yambol.bg