Празничните прояви в Деня на Ямбол – Свети Дух

Всяка година Ямбол отбелязва своя ден на християнския празник Свети Дух, спазвайки вековната традиция, свързана с храмовия празник на „Света Троица“ в ямболския квартал „Каргон“. 

С няколко подаръка за града Община Ямбол ще зарадва своите жители. Две спортни площадки – в квартал „Диана“, блок 19, на ул. „Хан Тервел“ № 40 – ще бъдат възстановени и изцяло обновени. Финасирането за тях е осигурено след пренасочване на по-голямата част от средствата, отделени за празника, а причината е – невъзможността за провеждане на масови мероприятия. Другата  изненада за ямболци ще бъде напълно нова спортна площадка със стрийт-фитнес, до РЗИ-Ямбол, в подножието на Лесопарк „Боровец“.

Като жест на благодарност към ямболските медици, които бяха на първа линия в трудните месеци на извънредното положение, е постановката „Перушаната и ченгето“ на ДТ „Невена Коканова“ на 11 юни, четвъртък, от 19:00 часа в театралния салон на НЧ „Съгласие – 1862″.

Празничните общоградски тържества ще започнат на 8 юни – Свети Дух, в най-стария ямболски храм в Каргона, където ще бъде отслужена празнична литургия с начален час 9:00 часа, на която духовници и миряни ще отправят своите молитви за здраве и благоденствие на града и неговите жители. 

Тържественият ритуал за издигане на националния трибагреник, знамето на Община Ямбол и флага на Европейския съюз,  в който по традиция вземат участие представителни части на Ямболския гарнизон и който се провежда съгласно Устава на въоръжените сили на Република България, тази година няма да се състои поради Заповед на министъра на отбраната във връзка с епидемиологичната обстановка в страната до 14 юни.

         В 11:00 часа в Културно-информационен център „Безистен“ ще започне Тържествената сесия на Общински съвет – Ямбол, по време на която кметът на Община Ямбол Валентин Ревански ще връчи Наградата на Ямбол за 2020 година на Весела Пастърмаджиева, диригент и ръководител на ХШ „Проф. Георги Димитров“, за нейния значителен принос в развитието на града и наградата за изкуство и култура на името на Жорж Папазов на българския художник Иван Димов. Председателят на ОбС Антон Шиков ще удостои със званието „Почетен гражданин на град Ямбол“ писателите Христо Карастоянов и Любомир Котев за техните изключителни заслуги  за културния и духовен живот на Ямбол и за развитието на съвременната българска литература.  

         За доброто настроение и празничност в Деня на Ямбол ще се погрижат оркестрантите от Духов оркестър при НЧ „Съгласие – 1862″, които от 17:00 часа ще поднесат своя музикален поздрав към гражданите и гостите на Ямбол пред най-старото читалище в града. 

         Програмата за празника ще продължи с откриването на 15 традиционна изложба „Светлината“ на ХГ „Жорж Папазов“. Специален гост на арт-събитието е Иван Димов, живописец, график и илюстратор, който се завръща на ямболска сцена след десетилетия отсъствие. Предвид епидемиологичната ситуация официалното откриване на тазгодишното издание на „Светлината“ ще бъде на открито, в пространството около Цветния часовник в градинката между Регионален исторически музей и Културно-информационен център „Безистен“ в 17:30 часа. От 9 юни до края на месеца творбите ще бъдат изложени в залите на Художествена галерия.

         Празничният ден ще завърши с концерт-подарък на музиканти от Камерен оркестър „Дианополис“ с концерт-майстор Красимира Султанова и с гост-солист ямболския тенор Георги Султанов. Началният час на музикалното събитие е 18:30 часа в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“. В програмата ще прозвучат произведения на Вивалди, Моцарт, Шостакович, Шуберт, Дворжак, Марин Големинов и др. Предвид епидемиологичната обстановка и поради изискванията за заетост на концертните зали до 30% от общия им капацитет на закрито при пълно спазване на противоепидемичните мерки, музикантите ще зарадват почитателите на класическата музика с още две последователни концерта, на 9 и 10 юни, вторник и сряда, от 18:00 часа. Билетите са подарък от Община Ямбол и ще бъдат в разпространение от 4 юни, четвъртък, до 10 юни, сряда (без събота и неделя), в Културно-информационен център „Безистен“.

         Съпътстващо събитие в дните преди Деня на Ямбол е изложбата  на Арт галерия „Стойчев“, посветена на 11 години от нейното създаване и на празника на града – Свети Дух. На 5 юни, петък, в пространството пред Регионална библиотека „Г. С. Раковски“ ще бъдат изложени творби на над 30 автори от цялата страна. Изложбата с живопис, графика, пластики и икони ще бъде открита в 17:30 часа. Експозицията ще бъде изложена в Арт галерия „Стойчев“ до 5 юли.

         В събота, на 6 юни, от 21:00 часа, Регионален исторически музей  е подготвил специално за Деня на Ямбол 15 минутен огнен спектакъл „Инсендио – 20″ с елементи, вдъхновени от Средновековието с невероятен заряд и динамика. Шоуто, което е част от поредицата „Четири истории и един музей“ на РИМ-Ямбол, ще се излъчи на фейсбук страницата на музея, както и на официалната страница на Община Ямбол.

​            На 7 юни, 11:00 часа, на площад „Освобождение“ (Безистен-Юг) децата от
Музикална къща „Мюзик инсайд“ ще внесат много настроение в неделния предиобед със своите детски изпълнения.