Празник на духовното единство в Ямбол

Инж. Стоян Проданов стана почетен член на Клуб „Съотечественик“

Областният председател на Движение „Русофили“ инж. Стоян Проданов беше гост и изрази своята съпричастност към празника. За  дългогодишното приятелство и подкрепа към клуба той бе удостоен с Удостоверение за почетно членство.

        Руски клуб „Съотечественик” – Ямбол за пореден път събра своите членове и български приятели, за да обменят мисли за духовните ценности на нашите два братски славянски народа.

Творческата вечер, проведена в Деня на народното единство в Русия, беше посветен и на още една важна дата в българския  календар – Денят на Народните будители.

Светите братя Кирил и Методий завещават на своите ученици и на целия български народ да се просвещават във вяра и правда, да се украсяват с  добродетели, да живеят чист живот, да пазят своето духовно богатство и да увеличават своите морални ценности. В това те виждат силата за самобитно съществуване на славянските народи; виждат условието зa лична и обществена свобода; в тази нравствено – религиозна здравина виждат двигателя на духовното и културно творчество на народа.

Будители е имало в миналото, има ги и днес! В това се убеждаваме всеки път, когато се срещаме с хора неравнодушни, с хора – съзидатели.

Будител с главна буква наричат в нашия град Генка Богданова. Нейният поетичен талант нееднократно бе оценен високо през тази година: награди от най-престижни международни конкурси, членство в Съюза на българските писатели. Особено място в нейното творчество винаги са заемали и заемат прекрасните преводи на стихове от руски на български език.

Името на друга поетеса – Тоня Борисова е известно не само на поетите и прозаиците, но и на хората, свързани със сценичното изкуство. Тя е автор на повече от 550 поетично-музикални спектакъла, по време на които изпълнява стихове и песни от всички фолклорни области в България. Присъстващите чуха в нейно изпълнение стихотворението „Щастие”.

В приятна изненада се превърна поредното участие на нашата гостенка от град Димитровград – Антонина  Димитрова. Вълнуващият разказ за посещението ѝ в Крим и за участието в два международни фестивала не остави никого равнодушен. А стихотворението „Крим, път към Родината”, написано на руски език, стана ярко потвърждение за таланта на Тони и за нейната огромна любов към Русия.

Трогателно бе и представянето на художничката Красимира Илчева. Нейната картина „Жената с котка” е удостоена с особено отличие и единствена от България украсява картинната галерия в центъра на италианската столица. Невероятно емоционалната художничка запозна присъстващите със своите картини, подарявайки  минути на радостно настроение. Благодарение на таланта на Красимира сега за нашия малък град Ямбол знаят в една от най-престижните галерии в света.

Главното пожелание на нашата творческа среща може да се каже само с едно изречение: Нека всеки от нас се стреми да живее така, че да съхрани духовното богатство и да умножава своите морални ценности.

Вечерта завърши в неформална обстановка с български и руски песни и танци.  

                                Клуб „Съотечественик”

%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b8%d0%bb%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d1%85%d1%83%d0%b4%d0%be%d0%b6%d0%bd%d0%b8%d0%ba-1 %d1%81%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2 %d1%81%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-1 %d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b8-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b8

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????