Празник в детска градина „Кольо Тенев”, с. Тенево

На 22  февруари 2017 г., децата от детска градина „Кольо Тенев” в с. Тенево отбелязаха патронния празник на детската градина.

Сред гостите бяха синът на Кольо Тенев – Стефан Колев, близки на семейство Теневи, кметът на селото Димитър Комитов, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” в общината Димитър Димитров, Нели Ройдева – мениджър на читалище „Просвета – 1910”, ученици от основно училище „Васил Левски“  и жители на селото.

На тази дата преди 74 години, с последния куршум, Кольо Тенев, чието име носи детската градина, слага край на своя живот, за да не попадне жив в ръцете на врага. Красивите стихове и песни, подбрани от педагозите в детската градина, показаха, че децата познават и обичат своята Родина – България, и най-важното носят в себе си паметта на героите.

В приветствието си директорът на детската градина Нели Славова приветства с добре дошли гостите и поздрави децата по повод патронния празник на детското заведение. Тя изрази увереност, че всички теневци са достойни наследници на героя, съумели да съхранят народната памет и да я предават на поколенията.

Стихове, песни и танци посветени на празника на градината, вплетени в красив букет, поднесоха децата на своите гости.

Ученици от основното училище в селото поднесоха своя поздрав към малчуганите и техните гости като изпълниха танци, с които стоплиха сърцата и припомниха за едни славни времена на род и родина.

Децата получиха подаръци от сина на Кольо Тенев, от общинското ръководство, кметство с. Тенево  и народно читалище „Просвета – 1910“.

            След приключване на тържеството, с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Кольо Тенев, беше почетена паметта на патрона на детската градина.