Празникът на виното в село Скалица възвърна своята мащабност

Осемнадесетият общински празник на виното Скалица 2023, възвърна своята мащабност, събирайки отново любители на хубавото вино и на веселието от община „Тунджа“, а не само наградените участници в традиционните конкурси, както беше през последните две години на пандемия.

Всички гости можеха да се почерпят с виното, дарено от винарска изба „Балар“ АД, шегите и хуморът на водещите също вдигаха градуса на настроението.

По традиция СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Скалица, което от 9 години има специалност „Лозаро-винорство“, представи продукцията си от вина.

Общо 75 проби на производители от община „Тунджа“ участваха в конкурсите за вино и ракия. Жури в състав инж.-енолог Диана Стоянова, инж. технолог Татяна Жекова, Димитър Върбанов и Никола Колев от „Балар“ АД определиха победителите.

За Цар на виното беше избран 39-годишният Андон Андонов от с. Голям манастир, който спечели конкурса за най-добро червено вино в конкуренция с 25 майстори на червения елексир от общината.

На второ място при майсторите на червено вино беше класиран Петър Ганев от с. Веселиново, трети беше Мартин Динев от с. Роза.

В обявения за първи път конкурс за вино розе участваха 12 майстори. Първо място спечели Янчо Янков от с. Кабиле, втори е Атанас Павлов от с. Кукорево, трети остана Иван Иванов от с. Кабиле.

За най-добър майстор на бяло вино сред 15 участници беше обявен Стоян Чолаков от с. Чарган, на второ място е Петър Ганев от с. Веселиново, третото място е за Ваня Велева от с. Бояджик.

В категорията за ракия, където се състезаваха 23 проби, победител е Петър Ганев от с. Веселиново. На второ място е Димитър Чилиев от с. Безмер, трети беше класиран Иван Иванов от с. Кабиле.

Учениците на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Скалица се включиха активно в програмата на празника с народните песни на Виктория Динова и танците на детската танцова група „Да се хванем на хорото“. Изявиха се и самодейците от танцова група при НЧ „Виделина – 1928“ с. Кукорево и певческата група към Пенсионерски клуб „Надежда“ с. Кукорево.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев поздрави всички участници и гости на празника, изразявайки задоволство, че той се е превърнал в ползотворна среща на младостта с опита. Той заяви, че е оптимист за устойчивостта на този празник, който има потенциал да се развива и да популяризира не само домашно приготвени елексири, но и продукцията на винарските изби на територията на общината. Приветствие отправиха и кметът на с. Скалица Митко Петков и зам.-председателят на последните пет народни събрания Кристиан Вигенин.

Гости на празника бяха и зам.-областният управител Драгомир Димитров, Димитър Върбанов и Никола Колев от „Балар“ АД, заместник-кметовете на община „Тунджа“ и секретарят, общински съветници, кметове и кметски наместници.

Царят на виното и гостите зарязаха ритуално лозата в центъра на с. Скалица. Веселието завърши с концерт на Денислав Кехайов и приятели, извиха се кръшни хора.