Почит към Ботев и героите, загинали за свободата и независимостта на България

Община Ямбол почете паметта на Христов Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България с церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на поета революционер в двора на Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“ с участието на Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“ – Ямбол с диригент маестро Васил Шейтанов.

            На церемонията присъстваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански и заместник-кметовете Михаил Керемидчиев и Енчо Керязов, областният управител на област Ямбол Георги Чалъков и неговите заместници Драгомир Димитров и Светослав Стоев, представители на политически партии, институции, родолюбиви организации, граждани.

            С едноминутно мълчание присъстващите отдадоха почит към Христо Ботев и родолюбците, жертвали живота си за Отечеството.

             „Днес почитаме хилядите герои, дали живота си за свободата и независимостта на България! Историята на нашето Отечество е изпълнена с превратности и изпитания. Изпълнена е с герои, които са чертали пътя към свободата с кръвта и подвига си!

Сред тях се откроява духовният исполин Христо Ботев, гениален поет и публицист, който претвори стиховете си за борба и свобода в дело, а чрез гибелта си се превърна в легенда и недостижим идеал за мъжество и героизъм. „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“,  вече 145 години след неговата смърт той все още е жив в сърцата ни и винаги ще бъде, докато има и един българин на тази земя.

И когато говорим за измеренията на неговия подвиг, нека се запитаме: колко от нас могат да последват неговия пример – да оставят семейството си и да се впуснат в неизвестността, за да освобождават Родината си!

Учители и ученици от Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“, честит патронен празник! Гордейте се с Вашия патрон и нека училището Ви бъде винаги на висотата на името, което носи!

Обичайте Родината, както я обичаше Ботев, и работете за нея!“, каза в словото си кметът на Ямбол Валентин Ревански.

В 12:00 часа сирените в Ямбол по традиция възвестиха минута мълчание в памет на Ботев и героите.