Потвърден постоянен арест за мъж, обвинен в опит за убийство

Бургаският апелативен съд не уважи жалбата на Дечо Дечев, от гр. Сливен, обвиняем за опит за убийство и потвърди задържането му под стража. Мъжът е подведен под наказателна отговорност за това, че на 18.02.2017г., в с.Ботево, обл.Ямбол, в частен дом, находящ се на ул.„Огоста” № 3, е направил опит умишлено да умъртвил другиго – Костадин К., от с.Ботево, обл.Ямбол, чрез нанасяне на удар с нож в областта на корема на пострадалия, като по независещи от волята му причини не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици (пострадалият е бил приет за лечение в болница, като му е била оказана незабавна, животоспасяваща операция) – престъпление по чл.115 вр.чл.18, ал.1 от НК. За извършеното престъпление е предвидено наказание „лишаване от свобода” от 10 до 20 години.


В съдебното заседание пред въззивната инстанция прокурорът изрази становище, че определението на ОС- Ямбол е правилно и законосъобразно. Защитата пледира за по –лека мярка за неотклонение, а задържаният обясни, че е извършил престъплението в опит да се защити от агресивното поведение на пияния си приятел, и че издържа сам двамата си сина.
Апелативният съд споделя изводите на първата инстанция, че обвиняемият Дечев е осъществил опита за убийство, както и за съществуваща реална опасност от укриване, поради тежестта на предвиденото в закона наказание за престъплението. Твърденията на обвиняемия за семейното му положение и грижата за двете деца към момента не са подкрепени с доказателствени материали. Ако такива данни бъдат събрани, като и доказателства за недопустими действия от страна на пострадалия може да се иска промяна на мярката за неотклонение във всеки един момент, смята въззивният състав.
В настоящия момент обаче втората инстанция счита, че са налице всички предпоставки на закона за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда и потвърждава определението на ОС-Ямбол.
Постановеният съдебен акт е окончателен.