Постоянен арест и надзор на инспектор при ДПС за двама младежи, обвинени в грабеж и опит за убийство

Тричленен състав на Апелативен съд – Бургас потвърди определение на Окръжен съд – Ямбол спрямо Симеон Д. (на 18 г. от гр. Ямбол) и измени съдебния акт спрямо непълнолетния Костадин С. (от гр. Ямбол) като му наложи мярка “надзор на инспектора при Детска педагогическа стая – Ямбол“.

               Двамата са подведени под наказателна отговорност за това, че на 11.12.2017 г. около 20:30 часа в с.Дражево, област Ямбол, действайки в съучастие като съизвършители са направили опит да отнемат чужди движими вещи от владението на 31 – годишен таксиметров шофьор на лек автомобил „Форд“ и парите от оборота, с намерение противозаконно да ги присвоят, като са употребили сила и заплашване – възпроизвели изстрели с газов пистолет и въздушна пушка в областта на гърба на водача на автомобила и са го заплашили с нож. Деянието е придружено с опит за убийство на пострадалия, като престъплението е останало недовършено  поради независещи от извършителите, причини.

              В съдебно заседание прокурорът от Апелативна прокуратура пледира за потвърждаване на определението на ОС – Ямбол като правилно и законосъобразно.

              Служебният защитник на Симеон Д. настоя съдът да наложи мярка за неотклонение “домашен арест“, като изтъкна аргументи, че младежът е отличен ученик и спортист в спортното училище “Пиер дьо Кубертнен“ в гр. Ямбол и деянието в което е обвинен е инцидентно.

              Защитата на  непълнолетния Костадин С. поиска от съдебния състав да определи по-лека мярка на ученикът като предложи това да бъде надзор на директора на Спортното училище в Ямбол или надзор на инспектор в ДПС.

              Обвиняемите заявиха пред съда, че искат да продължат да учат, съжаляват за стореното.  

              След като се съобразил с подадените жалби от подсъдимите, становището на прокуратурата и доказателствата по делото Апелативен  съд – Бургас  е намерил жалбата на Симеон Д. за неоснователна. До този момент разследването разполага с достатъчно данни, за да се обоснове предположение, за авторство на грабежа и опита за убийство на таксиметровия водач. Става дума за тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода. Съдът е преценил, че събраните доказателства сочат реална опасност от укриване на Симеон Д. и от извършване на друго престъпление. Въпреки чистото съдебно минало и добрите му личностни характеристики начинът на извършване на престъплението, демонстрацията на упоритост и предварителната организация  навеждат на изводи за завишена опасност на извършителя, се посочва в определението.

               Втората инстанция намира възражението на защитника на Костадин С., че не е налице изключителен случай, който да налага едно момче на 14 г. да бъде задържано под стража, за основателно. Предстоят експертизи, които да установят дали Костадин е разбирал свойството и значението на това, което върши и дали е могъл сам да ръководи действията си към момента на престъплението. Все още не изяснен механизмът на престъпното деяние, което е вменено и на двамата обвиняеми. Въззивният състав е преценил, че най- подходящата мярка за Костадин С. в случая е да бъде поставен под надзор на инспектора при ДПС гр. Ямбол.

 

              Определението на Апелативен  съд – Бургас е окончателно.