Постоянен арест за 22-годишен мъж, обвинен в убийство на пенсионер

    Бургаският апелативен съд не уважи жалбата на 22-годишния Станислав Василев от Бургас против определение на Окръжен съд -Ямбол,  с което му е наложена мярката за неотклонение „задържане под стража“. Василев е обвинен за престъпление по чл.115 от НК за това, че на 20.09.2016 г., около 20.00 ч. – 21.00 часа в къща село Люлин, общ.Стралджа, умишлено е умъртвил чрез удушаване 76- годишния Васил Петков. За това престъпление законът предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода.

    На днешното съдебно заседание държавният обвинител настоя мярката за неотклонение да бъде потвърдена.

     Защитникът на Василев посочи, че събраните по делото доказателства не са достатъчни, за да се предположи, че мъжът е извършил убийството, за което е обвинен. По думите му разследването черпи данни за вина само от показанията на един свидетел, който е набедил клиента му. Адвокатът пледира за отмяна на постоянния арест и постановяване на по-лека мярка.

    Обвиняемият 22-годишен мъж заяви, че показанията на основния свидетел, които го уличават като автор на деянието са неверни и поиска от съда по-лека мярка за неотклонение.

    Втората инстанция споделя изводите на окръжните съдии за наличие на всички законови предпоставки за задържане на обвиняемия под стража и намира определението на ЯОС за законосъобразно и правилно. По данните до момента- свидетелски показания, писмени доказателства, съдебно-медицинска експертиза и протоколи от разследването може да се направи обосновано предположение, че Станислав Василев е извършил престъплението. Предвиденото по закон наказание за убийство е лишаване от свобода от 10 до 20 години, което е възможен мотив за опит за бягство от правосъдие, са категорични съдиите.

%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82