Посланикът на Словения посети Ямбол

Нейно Превъзходителство Наташа Бергел, извънреден и пълномощен посланик на Словения в Република България, гостува в Ямбол. Тя се срещна с кмета на община Ямбол Валентин Ревански и с неговия заместник Енчо Керязов. Обсъдено беше сътрудничеството между Община Ямбол и Словенското посолство, както и различни инициативи в областта на икономиката, културата, благоустрояването и спорта.

Кметът на Ямбол изрази благодарност за доброто отношение и уважение, проявени към общината, и отбеляза значението на социалната сфера за региона, подчертавайки, че „най-големият капитал на един град са хората и трябва да се полагат усилия все повече граждани да остават и избират Ямбол като свой дом“. Нейно Превъзходителство коментира, че България и Словения имат сходни проблеми, свързани с демографската криза. Тя сподели своите положителни впечатления от Ямбол и изрази увереност във възможностите за обмяна на добри практики и сътрудничество между двете държави.

По време на срещата беше отправена покана за участие на маскарадна група от Словения на XXV издание на Международен маскараден фестивал „Кукерландия“, който ще се проведе  в Ямбол, през месец март, следващата година.

Повод за посещението на посланика е  инициатива, която се организира от няколко години в Словения, наречена „Традиционна словенска закуска“. Инициативата беше представена в Начално училище „Професор Петър Нойков“ под формата на беседа пред ученици. Инициатор на срещите е Георги Събев, съветник по земеделие в Европейския парламент, бивш заместник-министър на земеделието.