Поправка в Закона за опазване на околната среда брани интересите на местните общности

Законодателна поправка в Закона за опазване на околната среда, предложена от ГЕРБ, защитава вече обществения интерес при изграждането на съоръжения за производство, съхраняване и обезвереждане на взривни вещества и изделия от тях.
Приетата от Народното събрание на 26 януари поправка предвижда да се провежда задължителна процедура за преценка необходимостта от изготвяне на Оценка за въздействието върху околната среда.Част от тази процедура е провеждане на обществено допитване и консултация с местната общност. Така фактически поправката създава законов механизъм за защита интересите на населението по административен и съдебен ред.
Предложението бе внесено от народните представители Иван Чолаков и Валентин Радев-зам.-председател на Комисията по отбрана.
Поправката стана факт и след проведена миналата година среща на жители на село Лозенец със зам.-председателя на ГЕРБ и председател на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Хората от населеното място представиха и подписка, в която поискаха съдействието на народните представители за евентуални законодателни промени.
През 2012 г.след взрив в склад на такава база загинаха 3 души, 8 бяха ранени, нанесени бяха материални щети на над 164 жилищни и обществени сгради в района на село Лозенец.
„Тази законодателна промяна беше изключително необходима за защитата на живота и здравето на хората, защото при инциденти в такива предприятия в страната през последните години са загинали 24 човека, а ранените са 36“, заяви на пресконференция днес в село Лозенец народният представител от ГЕРБ Иван Чолаков.
На пресконференцията присъстваха кметът на община Стралджа Атанас Киров, кметът на с. Лозенец Динка Караиванова и представители на Инициативния комитет, създаден от жители на селото след злополучния инцидент. Всички те благодариха за категоричната подкрепа на ГЕРБ, в резултат на която законодателните промени са вече факт.