Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за състав на РИК-Ямбол.

????????????????????????????????????

Областният управител на област Ямбол г-н Димитър Иванов проведе консултациите за определяне състав на Районна избирателна комисия- Ямбол за провеждане на изборите за членове на Европейския парламент на 26 май т.г. Съгласно разпоредбите на чл. 60, ал. 1 от Изборния кодекс, областният управител насрочва и провежда консултациите за състав на РИК. За срещата бяха поканени представители на парламентарно представените партии и коалиции и на партии и коалиции от партии, които имат членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Присъствалите политическите сили се споразумяха за състава на РИК-Ямбол и разпределението на местата в комисията.

На днешните консултации от поканените партии и коалиции: ПП ГЕРБ, БСП за България, Коалиция Обединени патриоти, ДПС, Коалиция Реформаторски блок, Коалиция България без цензура и Партия ВОЛЯ, не присъства само упълномощен представител на Реформаторски блок .

Съставът на РИК за 31-ви многомандатен избирателен район е от 15 членове, включително председател, двама заместник-председатели, секретар. ПП ГЕРБ ще има в комисията пет представители. „БСП за България“ участва в комисията с четири членове, Обединени патриоти – двама, ДПС – двама, всички останали партии имат право на по един член в комисията. По време на заседанието се стигна до предложения за председател на РИК от ПП ГЕРБ, заместник председатели от ОП и ДПС, и секретар от БСП.

Конкретното поименно предложение ще бъде изпратено в ЦИК, която окончателно ще определи състава на РИК Ямбол.

В края на консултациите областният управител Димитър Иванов благодари на представителите на политическите сили за постигнатото разбирателство за състав на РИК-Ямбол и им пожела да проведат толерантна кампания.