„Полет в безкрая“ – изложба в Ямбол, в памет на майор Георги Анастасов

Утре, 16 октомври, ямболският Музей на бойната слава ще отбележи 107 години от първия боен полет в света, извършен от българския пилот поручик Радул Милков, служил в 29-и пехотен ямболски полк и наблюдателя поручик Продан Таракчиев. Откриването е от 13.00 часа, в залата за временни изложби.

Експозицията е посветена в памет на майор Георги Анастасов, загинал на 9 юни 2017 г. при изпълнение на задача по време на тактическо учение „Черно море – 2017“. Благодарение на действията на този достоен български офицер, отдал живота си на българските военновъздушни и военноморски сили, е спасен животът на двамата му колеги от екипажа.

Майор Георги Анастасов е роден на 4 октомври 1978 година в Ямбол. Завършва средното си образование в МГ „Атанас Радев“ в родния си град, след което постъпва в авиационния факултет на НВУ „Васил Левски“ в Долна Митрополия в специалността летец-пилот за военновъздушни сили. Майор Анастасов сбъдва своята детска мечта да лети и става летец първи клас с над 600 летателни часове на самолети L-13 Blanik, Zlin 526F, L-29 Delphin, L-39 Albatros и вертолети МИ-14 ПЛ, МИ-17. Той е първият обучен пилот на вертолета Panther AS565. В своята военна кариера е преминал множество обучения и многократно е награждаван с грамоти, предметни награди и със знак „За отлична служба“ ІІ степен от Министъра на отбраната на Република България.

Изложбата „Полет в безкрая“ е осъществена благодарение на любезното съдействие на семейството, съученици, приятели и колеги на майор Георги Анастасов. Посетителите ще могат да се запознаят отблизо с неговата личност чрез богатия документален и снимков материал, предоставени от неговите родители, както и личния му летателен костюм и екипировка, парадна и лятна униформа. Могат да се видят също така и противопретоварващ и вентилационен костюм, херметичен шлем и кислородна маска, които бяха дарени на музея от колеги на майор Анастасов от 3-та авиационна база в Граф Игнатиево, със съдействието на бригаден генерал Димитър Петров.