Позиция на Сдружение „Бъдеще за Ямбол“

Кражбата на века в Ямбол: 600 дка от „Червен баир” да се дадат под пазарната им стойност за фотоволтаици е поредната далавера на кметската управа

В ход е поредната схема за източване на ресурсите на град Ямбол. Този път обект на посегателство са 600 дка от бившите военни имоти на „Червен баир”. Намерението на кмета Валентин Ревански е те да бъдат дадени без търг или конкурс и на много по-ниски цени от пазарните на частен инвеститор, който да изгради там фотоволтаични паркове. От инвестицията не се създават производства или работни места, а градът губи единствените си свободни терени, които могат да бъдат ползвани за жилища, индустриални и търговски зони, паркове и други, много по-полезни за гражданите неща. Ето и подробностите.

Бившият войскови район е предоставен на община Ямбол от МО през 2013 г. В него влизат 4 терена с обща площ около 670 дка. Намерението на кмета Ревански е трите най-големи от тях – около 600 дка, да бъдат предоставени привилегировано на частен инвеститор, който ще изгради три фотоволтаични парка. В замяна на това, общината ще му продаде едни от най-ценните си имоти на безценица. Първият е 105 дка, вторият – 325 дка, а третият 171 дка. Предложената цена за тях е съответно 753 хил. лв., 1.23 млн. лв. и 874 хил. лв. Сборувано това прави по около 5 лв. на м2. Средната цена на подобни имоти в Ямбол е 3-5 пъти по-висока, ако се играят търгове може да бъде и повече. Общината, например, е продала миналата година 36 дка в кв. „Д-р Дончев” за 573 хил. лв., което е 15 лв. м2. Самият кмет Валентин Ревански е отлично запознат с пазара на имоти, включително и общински. Неговата фирма „Сакарела” купува през 2020 г. терен от 646 м2 в кв. „Христо Ботев” /срещу „Червен баир”/ за 13100 лв. или 20 лв. за м2. А оттогава цените трайно се движат нагоре. Предвид това, продажбата на въпросните имоти за 5 лв. м2 си е направо подарък.

Как действа схемата? За целта са създадени три отделни търговски дружества, но с един собственик – италианецът Кристиано Камизини. Това са „ЕКСЕ ПРОДЖЕКТС ЯМБОЛ 1“ ЕООД, „ЕКСЕ ПРОДЖЕКТС ЯМБОЛ 2“ и „ЕКСЕ ПРОДЖЕКТС ЯМБОЛ 3“. Дружествата са създадени през юни тази година с капитал от по 10 лв. и нямат никаква дейност. Декларирали са пред общината, че всяко ще инвестира по 1,8 млн. лв. за фотоволтаична централа. В замяна на това, общината ще им издаде сертификат за инвестиция клас „Б”. Предложението за това трябва да се гласува на сесията на ОбС утре, 29 септември. Ако това стане, инвеститорът автоматично придобива правото да се възползва от „насърчителни” мерки – да изкупи терените на смешно ниски цени, т.е. да си получи подаръка.

Към настоящия момент интересът към изграждане на фотоволтаични централи в България е изключително голям. Област Ямбол е една от най-предпочитаните за изграждането на такива съоръжения. Поради този факт има пълна яснота за това колко струва изграждането на подобни съоръжения, колко струват терените необходими за тази цел, както и каква е процедурата по тяхното изграждане.

След направено запитване към „Института за енергия от възобновяеми източници – IRES”, се получи отговор, че за изграждането на 1 МW мощност на фотоволтаична централа са необходими 10 дка терен, а средната пазарна цена за това е 750 000 евро, тоест приблизително 1,5 милиона лева. Или върху всеки от трите терена, описани по-горе, могат да се изградят съответно: върху 105 дка – 10МW за което ще са необходими 15 милиона лева; върху 325 дка – 32МW за което ще са необходими 48 милиона лева; върху 171 дка – 17МW за което ще са необходими 25,5 милиона лева. С тези сравнително прости сметки са наясно и по-голямата част от ямболския бизнес, които или вече са изградили такива централи, или имат планове за това, а и всеки който прояви интерес веднага може да се убеди, че те са истински.

Но не такива са сметките на кмета и инвеститора на който той предлага да се „подари“  терена на Червен баир. С инвестиция от 1,8 милиона лева, върху който и да е от трите терена, може да се построи мощност от само 1 МW. Къде всъщност е уловката? Уловката е, че само по този начин инвеститорът може да бъде вкаран в рамката „инвеститор клас Б“, защото там изискуемата инвестиция е между 500 хиляди лева и 2 милиона лева. И само тогава кметът Ревански по закон може да му даде този сертификат, който пък е златният ключ за това общината дефакто да „подари“ на инвеститора целия Червен баир, но вече напълно законно.

Има и други смущаващи обстоятелства, навеждащи на мисълта, че целта на занятието е източване на общински ресурси. Трите терена са с различна големина, но инвестицията навсякъде е 1.8 млн. лв., въпреки, че ще се поставят различен брой панели и мощностите ще са различни, съответно и разходите за изграждането и поддръжката им.

Самото финансиране е повече от неясно. Инвеститорът твърди, че ще осигури средствата /общо 5.4 млн. лв. в течение на 3 години/ чрез заем от друга своя фирма – „ЕКСЕ ПРОДЖЕКТС БЪЛГАРИЯ”. Тя е създадена само преди година също с капитал от 10 лв., няма обявени активи, и не е ясно дали и откъде разполага с толкова пари. Работните места, които ще се разкрият, са 6 на обект и то само за първата година, след това са 0, като средната работна заплата, посочена за тях е около 440 лв. – много под минималната за страната.

От цялата схема, разбира се, губят Ямбол и гражданите. По пазарни цени тези терени струват много над предлаганите 2.8 млн. лв., ако се продадат на търг – стойността им е в пъти повече, поне 8-10 млн. лв. По важното е обаче, че загубата им възпрепятства естественото териториално развитие на града. Ямбол е град-община и няма накъде да расте, това са едни от малкото останали площи. И те няма да се ползват за задоволяване нуждите на общността от работни места, производствена база, търговски, жилищни и паркови зони. Същевременно инвеститорът посочва, че очаква колосални печалби – около 7.3 млн. годишно от трите слънчеви централи. Което означава, че цялата инвестиция ще бъде възвърната още първата година. В следващите 30 години, колкото е експлоатационната  годност на панелите, печалбата ще е многократно по-голяма и само за собственика. А Ямбол?

Призоваваме общинските съветници към отговорна позиция и възпрепятстване ограбването на града ни.

 Добре е да си припомним, че това не е първият опит на кмета Ревански да „подари“ Червен баир на „сериозен инвеститор“.  В началото на 2021г, през месец януари, пак през решение на Общински съвет Ямбол, кметът Ревански се опита по подобен начин, но използвайки друг законов механизъм, да даде възможност само че на един датски инвеститор, да закупи без търг терените на Червен баир и то пак за изграждане на фотоволтаична централа. Единствено и само категоричната, активна гражданска позиция на ямболии тогава спря кмета в това му начинание по подобен начин да ощети града. Явно кметът Ревански има трайна фиксация към терените на града и полага сериозни усилия да ги „подари“ на „сериозни инвеститори“ по законов начин. Дали това ще се случи отново зависи само от нас и от нашата позиция, на гражданите на Ямбол.