Позиция на общинските съветници от коалиция „БСП за България“

Уважаеми съграждани,
На 23 ноември 2023 г. Общинският съвет в Ямбол проведе своето второ заседание от мандат 2023-2027 г. и конституира ръководните си органи. Очаквано, за председатели на комисии бяха посочени единствено и само общински съветници от партия „Пряка демокрация“ ,на която избирателите гласуваха пълно доверие и абсолютно мнозинство в настоящия местен парламент. Не беше прието предложението на Председателя на Групата съветници от Коалиция „БСП за България“ д-р Райно Георгиев да бъдат избрани двама заместник председатели на Общинския съвет от другите две политическа формация, които са формирали групи. За предложението гласуваха 16 общински съветници, а 21 – избраните с листата на „Пряка демокрация“ – бяха против. И сами си избраха един заместник председател на Общинския съвет от тяхната група.
По същия начин бяха избрани и всички председатели на комисии, при пълно незачитане на знанията, възможностите и професионалната подготовка на останалите 16 общински съветника. Избраните с листата на ПП „Пряка демокрация“ не проявиха желание да бъде обсъждан избора за председатели на комисии от другите политически формации и дадоха да се разбере, че нямат намерение да водят диалог по проблемите на общината с тях, не виждат в тяхно лице партньори в управлението и откровено признание, че няма да бъде зачитано тяхното мнение.
Управляващата през този мандат „Пряка демокрация“ ,която спечели Местни избори 2023 с резултат 9020 гласа или 52,02 % от всички гласували, ще лиши 8318 избиратели или 47,98 %, от ефективно представителство в Общинския съвет през мандат 2023-2027. И този факт изобщо не прилича на демокрация. Нито пряка, нито косвена!
Уважаеми избирателите,
Към вас е подаден първият ясен сигнал, че демокрацията в нашата община вече е под пряка заплаха. Връща се авторитарният стил на управление, който от 34 години твърдим, че отхвърляме. През следващите 4 години решенията в Община Ямбол ще се вземат от партия „Пряка демокрация“ и тя ще бъде отговорна за всичко добро или лошо, което ще се случва в нашия град през този период.
Ние, общинските съветници от коалиция „БСП за България“, нямаме необходимото числено присъствие, за да бъдем ефективен опонент и коректив на авторитарните решения, които предстои да взема новоизбраният от вас Общинския съвет, но няма да престанем да ви информираме за проблемите, за лобистките решения, за нарушенията на нормативната база и за всяко своеволие на местната административна власт, които застрашават вашите граждански и човешки права.


Група на общинските съветници
от Коалиция „БСП за България“-Ямбол