Позиция на общинските съветници от БСП относно преместването на скулптурата на Диана с кучето

Уважаеми съграждани,

            Общинските съветници от групата на БСП в Ямбол са изправени в недоумение пред поредното еднолично решение на кмета на град Ямбол г-н Валентин Ревански.Обект на неговите своеволия този път е скулптурата на Диана с кучето монтирана през 1985 г. пред сградата на Ловния дом.

           Г-н Ревански е решил тя да бъде преместена в средата на кръговото пред ХЕС. Защо?! Мотивите му не са ни известни!

            В опит да го вразуми е влязъл в спор с него Председателят на Ловно-рибарското сдружение в Ямбол, който сигнализира за случая. Обяснил е, че въпросната скулптурна група е платена и съответно собственост на ЛРС, за което сдружението притежава необходимите документи. Г-н Ревански му е отговорил, че има решение на Общинския съвет за преместването на екстериорния елемент и то трябва да бъде изпълнено.

Г-н Ревански е излъгал.

Ние ,общинските съветници от БСП заявяваме, че нито веднъж по време на нашия мандат 2019-2023 не е внасяно предложение от кмета за преместването където и да е не само на  статуята на богина Диана с кучето,но и за който и да е друг екстериорен елемент от градската среда. Подкрепяме позицията на ЛРС в Ямбол и неговия председател и категорично сме против  скулптурата да бъде преместена. Смятаме, че трябва да остане на мястото на което е поставена отначало и където ямболци са привикнали да я виждат.

           Припомняме на вас, нашите съграждани, че през 1971 г. един знаков за нашия град скулптур –  Димитър Бойчев (1924-1993) изработи три варианта на покровителката на Ямбол, богинята на лова Диана с кучето. Първият вариант , за който бяха употребени 4 т. бронз беше поставен на пиедестал на входа на града откъм Сливен. На 23 февруари 2006 г. статуята беше открадната, но открита от полицията още на същия ден в град Казанлък почти претопена. Вторият вариант на същата тема беше поставен в парка близо до зала „Диана“, но един ден богинята осъмна без лък, а кучето с нея без опашка. Година преди да си отиде от този свят нейният създател Димитър Бойчев отля отново откраднатите елементи , за да поправи стореното, но не получи разрешение от Общинската администрация за това. До този момент единствената оригинална и напълно запазена скулптурна група е тази пред Ловния дом. Трябва ли да бъде съсипана и тя?

          Тук е мястото да добавим , че на 28.01.2021 г. в 13 ч. и 37 м. една от медиите  на г-н кмета Ревански, известното „радио 999“, излъчи в ефир за трите склупторните групи „Богиня Диана и кучето“ следното: Три, считани за безвъзвратно изчезнали знакови за жителите на Ямбол  бронзови скулптури ще бъдат върнати към нов живот в най-скоро време, съобщи кметът на общината Валентин Ревански, цитиран от Monitor.bg.

             Г-н Ревански, питаме най-учтиво и с  желание да Ви бъдем полезни:

Къде е статуята на богиня Диана с кучето открадната на 23 февруари 2006 г.,за която обещахте на 28.01.2021 г. пред Вашето „радио 999“ и Monitor.bg,че ще бъде възстановена и поставена на мястото й при входа на град Ямбол откъм Сливен?

Защо закупувате нови скулптурни фигури от чужди автори и от чужди аукциони,поставяте ги където Ви хрумне и без да има за това решение на Общинския Съвет и съответните комисии към него,а пренебрегвате ямболските творци, които са ни оставили толкова много творби за екстериорна украса в наследство? Те къде са прибрани?

Защо еднолично решавате не само къде да бъдат поставяни паметници, но и какви или на кого  да бъдат те? Общинските съветници по време на Вашия мандат нямат ли право на мнение? Не трябва ли те да вземат решение , защото представляват ямболци, а не Вас? 

Г-н Ревански, Ваше феодално владение ли е град Ямбол, за да решавате еднолично как да изглежда градът ни, какъв да бъде градският ни транспорт, коя улица да бъде ремонтирана?  И защо само в ЦГЧ трябва да се случва всичко? Защото и Вие живеете там ли? В кварталите „Златен рог“, „Д-р Дончев“ ,  „Хале“, „Бенковски“, „Райна Княгиня“, в к/с „Христо Ботев“ , „Кючук махала“ и „Курткая“ не живеят ли  хора?

Уважаеми съграждани,

         Наближава датата на Местни избори 2023 г. Г-н Ревански се е досетил, че не е изпълнил още едно от щедро даваните ни през мандата обещания и е решил в спешен порядък да спасява имиджа си. Вместо четиритонната бронзова скулптурна група на покровителката на нашия град богиня Диана с кучето да бъде възстановена както обеща, ще премести на входа на града единствената все още запазена от собствениците й в първоначалния си вид. Тази пред Ловния дом. Важното е да има скулптура на входа на града. Нескопосаната PR акция на кмета  не е просто замазване на ситуацията с едно неизпълнено обещание, не е просто подмяна на една скулптура с друга. Тя е още едно доказателство, че   г-н Ревански не се спира пред нищо, за да се  представи като добър градоначалник на Ямбол.

          А такъв ли е наистина?

 

  Групата на общинските съветници на БСП в Ямбол

11.09.2023 г.

Гр. Ямбол

       

P.S./ С тези три снимки ви припомняме как изглеждат трите бронзови скулптури на богиня Диана с кучето,създадени за ямболци от Димитър Бойчев