Позиция на групата съветници от БСП в Общински съвет – Ямбол

На днешното ни заседание кметът Георги Славов се отказа от дълго отстояваното предложение, съпроводено и с две решения на Общински съвет за поемане на облигационен дълг от над 17 млн. лв. (справка – заседания на ОбС на 08. 12. 2017 г. и на 28. 12. 2018 г.) за подобряване инфраструктурата на града. В знак на протест срещу представените мотиви единствено групата съветници на БСП  не подкрепи предложението му за временно спиране на процедурата.

Категорично се противопоставяме на политизирането  на проблема с искания дълг и срещу обвиненията, че БСП  иска „да спре темповете на развитие на община Ямбол” и че „работи против интересите на града”.

Ние винаги сме били в пряк диалог с гражданите и затова и сега искаме те да получат  достоверна и коректна информация, а не политизирана пропаганда.

Не приемаме обвинението, че се опитваме да осуетим процедурата по емитиране на дълга  и че спекулираме с искането за решаване на важни за града проблеми, както е посочено в предложението.

Държим да подчертаем, че групата съветници на БСП  никога не сме били против поемането на дълга, а още от самото начало сме отстоявали тезата, че такъв голям заем трябва да се поеме само след като гражданите са изразили пряко своето съгласие, защото те са тези, които ще го плащат с данъците си. Затова и още през 2017 г. като група съветници внасяхме три пъти искане за провеждане на местен референдум и сме обжалвали в съда не самия дълг, а незаконосъобразната според нас процедура на отказ на Общински съвет за провеждането на допитване до гражданите.

При второто искане за емитиране на дълга наши представители подкрепиха гражданската инициатива за иницииране на подписка за провеждане на местен референдум, защото сме последователни в позицията си, че гражданите трябва да вземат това решение. Не само не сме подвели ямболци за дълга, но и по време на събирането на подписите бяхме тези, които ги информирахме за намерението на кмета, защото болшинството от тях не знаеха за него.

Декларираме, че никога не сме работили против интересите на града, че във всичките си действия сме защитавали позиции, с които сме се явили пред гражданите на местните избори през 2015 г. и не сме ги подвели в нито един поет ангажимент към тях.

Не отговарят на истината твърденията на кмета и на съветниците на ГЕРБ, че ние спъваме реализацията на тяхното решение, а по-скоро те са израз на търсене на виновник за невъзможността им да се справят с емитирането на дълга. Това се потвърждава и от липсата на реални причини в мотивировката на предложението.

Не звучи сериозно две години подред кметът и мнозинството му в Общинския съвет да се извиняват с нас. Нашата група е само от 7 души, а ГЕРБ има 18 съветници и достатъчно други, които им осигуряват мнозинство безпроблемно да решават каквото си поискат и те го правят, но явно след това имат проблеми с реализацията и затова си търсят виновници в опозицията.

За нас правенето крачка назад от страна на кмета не е, защото той изведнъж е прозрял, че трябва да прояви някакъв морал. По-скоро това предложение е знак, че кметът и съветниците от ГЕРБ са дочули недоволството на гражданите и са осъзнали, че липсата на прозрачност на управлението им вреди.

Затова на днешното заседание Георги Славов на практика се съгласи с тезата ни, че не е морално такъв голям заем да се тегли в последния възможен момент и да се натоварват с него следващите три управления на града и потвърди правилността на позицията на групата съветници от БСП .

Днешното заседание показва по-скоро, че ГЕРБ се опитва преди предстоящите  избори да си намери опорни точки срещу опозицията.

Не приемаме и обвинението, че единствената ни цел е да „узурпираме” властта, което означава „заграбване на властта с незаконни средства”. Не сме използвали никакви незаконни средства и нямаме намерение насилствено да стигнем до властта, а всички наесен законно ще се явяваме на избори и не рано още отсега да превръщаме Общински съвет в арена на политически сблъсъци.

Не бива да забравяме, че сме там не за политически отстрел, а да отстояваме позициите на тези, които са ни гласували доверие.

Затова ви призоваваме, да мислим за гражданите и да чуваме техните искания.

 

Групата съветници на БСП  в Общински съвет – Ямбол