Поздравление на областния управител на област Ямбол по повод националния празник на Р България

Уважаеми госпожи и господа,
Жители и гости на област Ямбол,

Много са паметните дати в историята на България. Но няма по-светла от тази на Освобождението – 3 март 1878г. Защото тя не отбелязва просто подписването на един договор – Санстефанския договор, тя не е просто начало на Третата българска държава. Тя е символ. Символ на изстраданата свобода, символ на обединението на един народ, на признателност към великото дело и на българската национална кауза.


Тази дата слага край на борбите за освобождение и поставя знака на едно ново начало за нашия народ. Начало, извоювано с цената на хиляди загинали революционери, наши и чужди войници, патриоти и обикновени българи. Начало, в което българският народ тръгва по пътя на утвърждаването на България като свободна и независима държава, с достойнство и самочувствие от постигнатата заветна цел.
Именно този ден, в който започна възраждането на българската държава, ни задължава да се запитаме днес дали следваме заветите, ценностите и принципите на възрожденците затова да градим силна, добре уредена държава, държава, на която гражданините разчитат да решава техните проблеми, да защитава имуществото, достойнството и живота. Ние дължим тези отговори и днес.
В днешния ден, когато отбелязваме нашата 139-та годишнина от Освобождението да се поклоним пред героичния подвиг на знайни и незнайни войни, с гордост да си спомним славното ни минало и уверено да погледнем към бъдещето, знаейки че обединен, народът ни е способен на велики дела.
Честит празник!

Георги Чалъков
Областен управител на област Ямбол