Поетът Янко Стефов на 75 години

Надя Жечева

Когато един поет навършва своите 75 , той има какво да каже на приятелите, на почитателите си. И жителите на с.Войника добре знаят това. Кметство и читалище се обединиха в организирането на трогателен празник с внимание към Янко Стефов – поет, писател, публицист, журналист,дългогодишен читалищен деец и председател на читалището в селото, общественик. Тържеството уважиха Гроздан Иванов, зам.кмет на община Стралджа, Недялка Димитрова, нач.отдел „Хуманитарни дейности“, Марийка Георгиева, кмет на с.Войника, Живка Василева, директор на ОУ“Хр.Ботев“ с.Войника, членове на читалището, приятели.
„Навършването на 75 години е доказателство за един достойно извървян живот, в който има успехи и разочарования, радост и болка, приятелства и раздели…всичко от което се нуждае човек, за да живее със страст, с устрем, със свой принос за по-доброто утре.“ , каза в началото на тържеството водещата Калинка Иванова.
Щафетата поеха представителите на училището със своята интересна презентация проследиха живота на Янко Стефов. Веднага след това ученици представиха негови стихове.
„Благодарим на Янко Стефов, че избра да живее и твори в нашето село, благодарим, че отдаде най-хубавите си творчески години на нас и заедно постигнахме не малко“, редиха топли думи организаторите, пожелаваха щедро здраве и успехи. И не криеха , че се гордеят с Янко Стефов.
От името на кмета на общината Атанас Киров поздравления към г-н Стефов поднесе Гроздан Иванов, зам.кмет на общината. Той подчерта, че дирята оставена от човека, който неуморно твори за родното място , е повече от ярка. И той заслужава уважението на всички жители на селото и общината. „Г-н Стефов, вие сте човек който може да наредим сред емблемите на община Стралджа!“, добави той поднасяйки подаръците и поздравителния адрес.
Дълбоко трогнат от вниманието Янко Стефов благодари на всички присъстващи на тържеството, поздравявайки ги с едни от стиховете включени в предстоящата за излизане от печат поредна книга. Много мило прозвуча поздравът на съпругата Златка, която изпълни няколко песни по стихове на поета.
ЗА ТЕЗИ, КОИТО НЕ ПОЗНАВАТ ЯНКО СТЕФОВ – Той е поетът, който без да се замисли остави големия град, за да живее, работи и твори в родното село Войника. Той е журналистът работил с плам и енергия както в големи вестници, така и в регионални и местни. Интервюирал самата Невена Коканова! Той е авторът на лирични книги със стихотворения, които хващат за гърлото и предизвикват сърдечен спазъм. Защото са истински, родни и чисти. „И жив е моят път…“, реди той думите, разхождайки се във Войника. „Поклон, училище столетно, поклон на тебе, родна пръст!“, с въздишка връща спомени назад. „Войника! Село на войници, гнездо на българския род!“ „Мое село – ти , цвете вълшебно върху земната дъхава гръд!…“, възхищава се той. Тук, във Войника през неговия поглед „Небето и земята се целуват и залезът изгрява над света.“, „Шуми небе като лозница. Звездите – гроздови зърна.“ „Денят полека се катери по билото на Бакаджика“, „Гората шепне с ветровете с гласа на влюбена жена“…Не изсъхва перото по поета. Той твори със сърцето си и душата му все във Войника се събужда. Жив и здрав да си , поете! За многоя лета!

dsc04076 dsc04078 dsc04084 dsc04086