ПОДПИСКА: Да защитим парк „Боровец” в Ямбол!

 

Сдружение „Бъдеще за Ямбол” започва от днес подписка в защита на парк „Боровец”. Тя е израз на активна гражданска позиция, провокирана от реалната опасност градът да загуби завинаги 6.5 дка от един от емблематичните си паркове заради частните интереси и незаконни действия на настоящия кмет Валентин Ревански! Посегателството срещу обществената територия стана факт на 25 август 2022 г. с решение на ОбС–Ямбол, което отделя тази част от парка като имот към хотелския му комплекс. Сдружение „Бъдеще за Ямбол” веднага алармира обществеността и сега, чрез подписката, приканваме всички да се обединим в защита на парка, ЗАЩОТО:

! Гражданите на Ямбол вече няма да имат свободен достъп до тази територия, тъй като тя се превръща изцяло в ЧАСТНА собственост.

! Свидетели сме на ГРУБО ПОГАЗВАНЕ НА КУП ЗАКОНИ от човек, заемащ проста КМЕТ, който в качеството си на такъв би трябвало да брани обществените територии и да се грижи за тяхното добро стопанисване – именно за ползване от всички жители на общината. Вместо това, кметът ОТДЕЛЯ САМ НА СЕБЕ СИ цели 6,5 декара от общинския парк. Такова директно посегателство към паркове, Ямбол не познава в историята си – нито след Освобождението, нито през социализма, нито след демократичните промени!

! Решението, прокарано чрез Общинския съвет (с гласовете на 20 от общо 37 съветника) е нагъл опит да придаде законна форма на заграбването на въпросната територия от много години насам. Собственикът на комплекс „Боровец” е оградил терена без никакво правно основание и го владее незаконно още преди да стане кмет на града. ОВЛАДЯЛ ИНСТРУМЕНТИТЕ НА ВЛАСТТА, ВАЛЕНТИН РЕВАНСКИ ПРАВИ ВСИЧКО, ЗА ДА УЗАКОНИ ДОСЕГАШНИТЕ СИ ПОСЕГАТЕЛСТВА.

! Още един парадокс и пример за безпардонното отношение на настоящия градоначалник: Откъсвайки част от територията на парка с незаконна ограда за обслужване единствено от неговата фирма, Ревански фактически НЕ Е ПЛАТИЛ НИТО ЛЕВ НА ОБЩИНАТА ЗА ПОЛЗВАНЕТО НА ОБЩИНСКИЯ ИМОТ. Нито преди, нито вече три години, откакто е кмет. А като такъв има служебното задължение да контролира и събере от собствената си фирма тези дължими на града средства!

„НЯМА НИЩО ЛОШО” – това е отговорът на Валентин Ревански по казуса

Кметът обяснява, че „Ако някой реши да се развива, придобие или извършва дейност върху земята, в което няма нищо лошо или незаконно, трябва да заплати на Община Ямбол.” Спестява обаче, че ПРАВО ДА Я КУПИ ИМА ЕДИНСТВЕНО СОБСТВЕНИКЪТ НА ХОТЕЛА И ТО БЕЗ ТЪРГ ИЛИ КОНКУРС! А и той какво точно е заплатил до момента, след като я ползва макар и незаконно???

Ямболлии, по кметската логика – целият парк, а и Градската градина, могат да се парцелират на отделни имоти. Да се оградят, за да си ги „развиват” частни собственици!!!

За да пресечем изначално подобни опити, апелираме към Вас да се включите в настоящата подписка. Пунктът за събиране на подписи ще бъде разположен на централната пешеходна зона /ул. Раковска/.

Подписката ще бъде внесена в Общински съвет – Ямбол с цел гласуване на промяна на приетия на 25 август устройствен план, така че придадената към хотелския комплекс площ от 6,5 дка да си остане паркова територия.

Сега, РЕШАВАЩАТА ДУМА Е НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЯМБОЛ! Да защитим парк „Боровец”!

 

СДРУЖЕНИЕ „БЪДЕЩЕ ЗА ЯМБОЛ“