Подобрена финансова дисциплина по морето показаха проверки

Контролните действия извършват служители на отдел Фискален контрол от Ямбол, Сливен и Бургас

                                       

Контролната кампания на НАП за спазване на данъчното и осигурителното законодателство по българското Черноморие дава резултати – фискалната дисциплина е добра, съобщават от приходното ведомство. За първите две седмици от началото на контролните действия по Южното Черноморие са проверени повече от 800 търговски обекта – предимно заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони, магазини за хранителни и други стоки, намиращи се както в курортните селища, така и в туристическите комплекси. До момента няма запечатани обекти. При 70 проверки обаче са установени обстоятелства, които дават основания за прилагане на тази принудителна административна мярка. Данъчните уточняват, че при своевременно заплащане на наложената санкция за неиздаване на фискален бон, до запечатване на съответния обект няма да се достига. „Резултатите от първите две седмици на кампанията по Южното Черноморие недвусмислено показват, че една от основните ни цели се постига, а именно – въздействие и промяна върху поведението на задължените лица в посока повишаване доброволното спазване на данъчните и осигурителните закони. Едновременно с това гражданското общество става все по-нетърпимо към нарушителите и укриващите обороти, показват го и сигналите, които почти на 100 процента са основателни“, коментира говорителят на НАП Бургас Христо Узунов. Гражданите могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите и чрез мобилното приложение на приходната агенция – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play. Сигнали за неиздаване на касови бележки, фалшиви или с липсващи реквизити платежни документи, както и за други данъчни и осигурителни нарушения, могат да се подават на телефона на Информационния център: 0700 18 700 или по електронна поща на адрес infocenter@nra.bg.

 Като част от контролните действия, от НАП са поставили под активно наблюдение стотици обекти по Южното Черноморие. Служителите от звеното за фискален контрол продължават и с извършването както на явни наблюдения, така и на контролни покупки по способа на „тайния клиент“. Чрез дистанционната свързаност на касовите апарати със сървърите на Агенцията се откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Към лицата с работещ бизнес и същевременно непредприемащи действия за погасяване на натрупани просрочени задължения се прилага мярката налагане на запор върху парични средства. Публичните изпълнители на ТД на НАП Бургас вече са използвали този метод 13 пъти като иззетите директно от касите на длъжниците средства са близо 10 000 лева.

Контролната кампания на Националната агенция за приходите ще продължи и през септември, включително и чрез съвместни проверки с различни държавни институции.