Повече от 600 русофили от Ямбол бяха на Събора на яз.Копринка

За поредна година председателят на Движение „Русофили“ област Ямбол инж.Стоян Проданов организира участието на представителна група в най-мащабното събитие на Националното движение, което за 14-та година се провежда на територията на община Казанлък. Там беше и най-малкият русофил от фамилия Проданови- Стоян Проданов –младши.


Съборът премина под знака на предстоящите чествания на 140-годишнината на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година. Негов гост бе и руският посланик в София Анатолий Макаров.
Копие на Самарското знаме, изработено в Пазарджик, подариха русофилите от Казанлък на своята община по време националния събор. То бе осветено от старозагорския митрополит Киприан.
На събора по традиция дойдоха над 10 хиляди души от цялата страна. Председателят на Националното движение “Русофили” Николай Малинов съобщи, че със съдействието на митрополит Киприан е подета инициатива в България да бъдат донесени мощите на руския свети Киприан, който обединява земите около Русия през 14-и век под знака на православието.
Този път политиците приеха желанието на организаторите на събора да няма политически речи, макар че край язовир “Копринка” дойдоха депутати от всички политически сили, сред които бе и Красимир Велчев, председател на групата за приятелство с Русия в парламента.
Приветствие изпратиха председателят на Народното събрание Димитър Главчев, президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и патриарх Неофит.
Патриархът подчерта в приветствието си, че нашите два славянски народа са дълбоко свързани исторически и обединени от общата православна вяра, а русофилите с дейността си помагат за трайното опазване на тези кристални братски отношения.
Председателят на парламента Димитър Главчев изрази увереността си, че отношенията между нашите два народа имат не само дълга история, но и бъдеще, основано на близостта между нас, на уважението и взаимния интерес. “Вековната връзка между българския и руския народ е доказана през годините. Тя ще надживее всяко политическо изпитание”, се казва в приветствието на президента Румен Радев до събора.
Премиерът Бойко Борисов благодари за поканата към него да посети събора. В приветствието си той обяви събора за ярък символ на нерушимото руско-българско приятелство.
Посланикът говори за датата на събора 9 септември като за ден освобождението на България от фашизма и подчерта: “Взаимната симпатия и обич между двата народа не е анахронизъм, а нашето настояще и, сигурен съм, бъдеще. Всеки от вас има своята история – учил, работил, любил, създал семейство в Русия. Тези човешки връзки понякога имат не по-малка важност от контактите на най-високо равнище. В много от отраслите на руско-българското сътрудничество се запазват неизчерпаеми резерви и от нас и вас зависи дали ще съумеем мъдро да се възползваме от този потенциал. На нас са ни необходими конкретни инициативи в икономиката и енергетиката, в селското стопанство и промишлеността, образованието и културата, които за пореден път биха показали че не можем само да живеем с миналото, но и уверено да се движим напред. Съвсем скоро ще отбележим заедно 140 години от освобождението на България от османско робство. Да почетем паметта на падналите за тази свобода е наш общ дълг и дело”.
За събора по традиция имаше сувенири с руски символи – най-често фланелки и шишета с ликовете на Владимир Путин, Йосиф Сталин, но и на Тодор Живков.