Пловдивски съветници не дават Панагюрското златно съкровище на София

За целта на следващата сесия на 20 юни Общинският съвет ще бъде разгледа нарочна декларация

Пловдивски общински съветници бранят Панагюрското златно съкровище и не дават то да бъде предоставено на Историческия музей в столицата. Петима съветници от групата на “Браво Пловдив“ са внесли предложение тази културна ценност да остане и да остане в Регионален археологически музей в Пловдив, разбра Plovdiv24.bg.

Според закона за културно наследство съкровището трябва да се пази в Пловдив, но по сключен договор с Националния исторически музей в София, то се предоставя на столицата. Срокът на документа обаче вече е изтекъл и общинските съветници предлагат той да не бъде подновяван.

За целта на следващата сесия на 20 юни Общинският съвет ще бъде разгледа нарочна декларация.

Мотивите на съветниците са свързани с това, че съкровището ще допринесе за развитието на Пловдив и ще увеличи потока от туристи. Сред доказателствата и примерите, които дават, са: 24-каратовото варненско съкровище, което съдържа 3000 накита и се намира в морската ни столица, Рогозенското съкровище, което се пази в музея във Враца и Луковитското съкровище, което е в Ловеч.

В предложението си те припомнят как Панагюрското златно съкровище е открито случайно от братята Павел, Петко и Михаил Дейкови през 1949 г. при изкопни работа на фабрика за керемиди в Панагюрище. Димитър Цончев от Пловдив пръв завежда в инвентара на музея съкровището, което седи в града под тепетата до 1982 година, когато е взето с решение на правителството и пътува по света за експозиции.
fakti.bg