Петър Курумбашев: Лицемерието към България по отношение на Шенген и еврозоната продължава с години

„Безспорно, победата на Ангела Меркел е успех. Макар че са налице и немалко определения от типа „разочароваща победа“. От друга страна, представянето на социалдемократите е още по-разочароващо. Трябва да се отбележи също така, че това е успех за „Алтернатива за Германия“, както и за либералите, които се връщат след отсъствие в един мандат и са потенциалният първи партньор на християндемократите.“ Това заяви евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

По отношение на успеха на „Алтернатива за Германия“ и протестите след изборите, Курумбашев коментира, че когато се палят определени огньове и участваш в тяхното разпалване, после трябва да се има предвид, че може и да не успееш да участваш в тяхното потушаване. 

Курумбашев заяви, че, макар и изненадващо за него, България е била спомената от канцлера Меркел още в нощта на изборите. По думите ѝ, който изпълнява критериите, трябва да бъде приет и ако някой досега е имал лош опит, то не е необходимо да се каже, че и отсега нататък ще има такъв.

„Аз отдавна съм привърженик на тезата, че лицемерието надделява над солидарността в ЕС. Въпросът е как точно се отразява това на България. Това лицемерие по отношение на Шенген и еврозоната продължава с години“, добави Курумбашев, като даде за пример факта, че някои от държавите, които ще ни приемат в еврозоната и които ще ни оценяват, са с драстично по-лоши показатели от нас. „Надявам се, че тази тема най-после ще бъде отворена. От българска гледна точка беше по-добре коалиционни партньори да са социалдемократите. Един външен министър социалдемократ щеше да има една по-позитивна позиция за разширяване на Шенген и еврозоната. Присъствието на „Алтернатива за Германия“, които ще бъдат силен глас в парламента, едва ли ще бъде в наша полза, смята Курумбашев.

Евродепутатът коментира и исканията на френския президент за реформи в трудовия пазар на ЕС: „По време на кампанията г-н Макрон обеща на всички всичко. Издигна се над леви и над десни. Когато се появяват такива спасители в ръжта, след това им е трудно да си удържат положението, тъй като очевидно няма как да събереш толкова и много различни послания. Другата опасност, която виждам – събраха се много „юбер алес“ послания. Г-н Тръмп – „Америка над всичко“, г-н Макрон също – няма леви, няма десни, той се издига прекрасно към небето като един син балон. Ясно е, че и на изток, и на запад, хората са уморени от леви и десни. Но трябва да си дадем сметка доколко тези спасители са способни да доставят това, което обещават. Едни подобни изявления очевидно не са от полза на държави като нашата. Как да преговаряш с едни държави, които казват „Нашата държава – над всичко“.

Евродепутатът коментира, че е изненадан от реакциите и на австрийските социалдемократи, и на консерваторите, които след изказването на Юнкер за разширяването на еврозоната също казаха „А, то да не стане като с Гърция“. По думите на Курумбашев сравнението между България и Гърция по отношение на икономическите показатели е абсурдно. Той припомни и иронията на холандския премиер – че е добре „г-н Юнкер да се лекува“.

„Плочките пред НДК не трябва да бъдат знак на българското председателство. Знакът на българското председателство е ще имаме ли обединена Европа, или ще има Европа на две, три, четири и пет скорости. И дали ще се подиграват с Юнкер по този начин в момент, в който той наистина направи едно изказване с проевропейски дух.“- каза още Курумбашев. 

„Беше категорична грешка Русия да се обявява за враг в доклада на Министерския съвет“, отбеляза още той. „Има много и различни държави- членки на НАТО. Това не означава, че когато излиза даден документ, всички правят Copy / Paste, а всяка държава си има позиция. Очевидно е, че в ЕС и НАТО има държави с по-добро и такива с по-лошо отношение към Русия. Да си „барабар Петко с мъжете“, е едно качество, което определена порода кучета имат – не е най-силната позиция. Още повече, отчитайки конкретните национални интереси, ако щете и географско положение и история“- заключи Петър Курумбашев.