Петър Витанов: Правителството изкривява образа на ЕС в България

Двама от младите в листата за европейски избори на БСП  гостуваха в Ямбол. Номинираният  на второ място Петър Витанов, който точно на 18 април навърши 37 години, и 12-я в листата Тодор Стоилов на 31 г. се срещнаха с клуб „Левите интелектуалци”, младежи и общински съветници от БСП  в Ямбол.

„В глобален мащаб наблюдавам едно подивяване на капитала, каквото имахме след индустриалната революция, което води до глобална криза на капитализма, която намира проявление и в ЕС  с характерните си дефицити. Има дефицит на сигурност, хората започнаха да я търсят на едно по-бадзово  равнище – етническо, религиозно; има криза на справедливост, защото неравенствата в ЕС  са характерни за Средновековието и криза на доверие”, даде начало на дискусията Петър Витанов. Според него всичко това води до разслоение на обществото и до дехуманизация  – в технологичен аспект човекът става излишен, а в социален – не човекът, а печалбата е в основата на прогреса. Той каза още, че капитализмът е в криза, защото няма наднационални  механизми за неговото ограничаване и се получава така, че трябва да се решават глобални проблеми с национални механизми на преразпределение, а това още повече задълбочава неравенствата.

 БСП  не е антиевропейска  и евроскептична  партия, изтъкна Петър Витанов и припомни фактите, че по времето на Георги Пирински като външен министър е подадена молбата за членство, а при правителството на Сергей Станишев България беше приета в ЕС .

„Противник на БСП  не е ЕС , а българското правителство, което не се възползва от възможностите, които Съюзът предоставя, каза още кандидатът за евродепутат  и допълни, че правителството е добро в усвояването на средства, но с тях  не решава проблемите, не създава реална икономическа перспектива и затова образът на Европа в България е като в криво огледало“.

Според  него без ЕС  ще е по-зле за България, защото ако се затворим в националните ни граници, това ще означава да се затворим в собствената си бедност. Той уточни, че целта на БСП  е да промени ЕС  и да го върне към първоначалните му ценности – като справедливост, солидарност и равенство. Кандидатът за евродепутат  каза още, че трябва да се преодолеят и огромните неравенства между държавите и да се възстанови солидарният подход за общо справяне с проблемите. Според него  промяната на ЕС  преминава и през промяна на България. „Тези избори са шанс да бъде свалено от власт правителството на ГЕРБ, защото победа на тях ще покаже друго разпределение на политически сили в страната“, коментира социалистът.

Кандидатът за евродепутат  Тодор Стоилов изтъкна, че за ЕС  е важно да има смяна на управляващата партия и да победи лявото, защото нещата не вървят на добре. Той цитира проучване, според което за първи път след Втората световна война хората твърдят, че сегашното поколение живее по-зле от предишното и не вярва, че следващото поколение ще живее по-добре от тях.  Той изтъкна, че най-големите проблеми са кадрите и правосъдието. „Повече от 10 години България е член на ЕС , но през тях тя не мръдна от челните места в най-негативните класации?“, припомни той. По думите му за същия период брутният вътрешен продукт на страната се е повишил 3,6 пъти, а средната работна заплата се е увеличила само с 46 %. „При влизането на страната в ЕС  преките чуждестранни инвестиции са били 10-11 млрд . лв ., а през 2018 г. – 800 млн. лв. и за поредна година най-голям инвеститор са сънародниците ни, които живеят извън граница с малко повече от 4 млрд . лв .“, заяви той. Спорд  него европейските средства, които се усвояват, са големи, но те облагодетелстват близки до властта фирми.

На въпрос какви лични каузи ще защитават като кандидати за евродепутати  Тодор Стоилов отговори, че за него са важни младите хора.  Той обясни, че младежката гаранция е важно да се продължи, но трябва да означава насочване на средства за преодоляване на неравенствата на регионите, за да имат мотив младите хора да не мигрират.

Петър Витанов посочи, че си струва да се работи за високи доходи на българите, защото тази бедност и тази икономика, която имаме сега, е характерна за една африканска република. Той изтъкна, че посланията на ГЕРБ са за цифровизация, дигитализация, кибервойни, фалшиви новини, при положение че си оставил над 2 милиона пенсионери да мизерстват и това е тотално скъсване с реалността.