Петдневна куклена фиеста в Ямбол

С пищно шествие в Ямбол вчера бе даден старт на 5-дневния Национален Куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник, с международно участие. Най-значимото събитие в областта на кукленото изкуство в страната чества тази година своя 20-и юбилей. Фестивалът бе официално открит от кмета на Ямбол Георги Славов, под чийто патронаж се провежда събитието. По време на церемонията бяха наградени и авторите на отличените творби в литературния конкурс за драматургия на куклена пиеса. Вечерта продължи с честване на 60-та годишнина на Държавен куклен театър „Георги Митев“ – Ямбол, който е основен организатор и домакин на фестивала.

В пет поредни дни на ямболска сцена се представят общо 20 постановки на гостуващи театри от страната и чужбина, сред които гости от Казахстан, Турция и Русия. Кукленото изкуство завладя както театрални зали, така и улични пространства в града.

Освен, че е единствен в цялата страна със статут на национален фестивал от този тип, ямболският „Михаил Лъкатник“ е уникален и с това, че стимулира развитието на кукленото изкуство с конкурсите за написване на пиеса и отделно за спектакъл. Победителите във второто направление ще станат известни в последния ден – петък, 28 април, когато ще бъдат връчени наградите на най-добрите спектакли – 18.30 часа, зала Куклен театър.