Песни от близо и далеч

На 20-ти юни от 18,00 ч. Жан-Пиер Кутюрие и Александра Фол ще поднесат концерт с органова музика, песни от различни държави с акомпанимент на орган. Програмата включва две композиции на Фол, както и произведение на Кутюрие, което е първото, композирано на индианския език Мохок.

Заповядайте в Безистена – вход свободен!

Жан-Пиер Кутюрие е баритон. Поддържа балансирана кариера между свещеническите задължения и музикалните му занимания. Кутюрие започва кариерата си като певец в католическа катедрала в Монреал. Правил е премиери на произведения на Клод Вивие, Дени Карон, Алфредо Казела и Александра Фол. Като певец се изявява с хор Сен Лоран, Полифоничния хор на Монреал и в ролята на Руджеро в продукцията на Вивалди на телевизията СиБиСи. Като хорист е пял с ансамблите Тюдор от Монреал, Студио за Антична Музика на Монреал, капелата на Канадското национално радио, Операта на Монреал и Националния център по изкуствата.
Литургичните композиции на Кутюрие се появяват в Псалми и Акламации. Написаното през 1986 г. произведение Страсти Христови по Св. Йоан се изпълнява в Монреалската катедрала до 1990 г. Излъчено е на Разпети петък 1990 г. от френската телевизионна мрежа на националното радио на Канада. През 2016 г. Александра Фол и Жан-Пиер Кутюрие издават книга и два компактдиска със съвременна музика, където Кутюрие пее на шест езика, включително на български и на чешки. През 2017 г. той композира първата оригинална композиция Te Deum по написан за първи път текст на езика Мохок. Композицията е издадена на диск, разпространяван в Европа и Канада. Произведението ще бъде изпълнено в Ямбол.

Кутюрие режисира и продуцира Малките Певци на Катедралата и преподава музика на семинаристите в Католическата семинария в Монреал. Той е бивш бизнес мениджър на Студиото за антична музика в Монреал. Дългогодишен член на борда на Лаудем, Асоциацията на литургичните музиканти в Канада, Кутюрие живее в Монреал, Канада, където служи като главен пастор на Мисионе Мария Аузилиатриче.


Музиката на Александра Фол (McGill DMus, Princeton CTh) е изпълнявана от ансамбли като Симфоничния оркестър на Монреал, Софийския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на МакГил, Оекстър де Ерепрайз, Оркестъра на франкофонията, Новия камерния оркестър, Хорът на Света Троица Уолстрийт, ансамбълът CYE, ансамбълът thingNY, квартет Молинари, Ансамбъл за съвременна музика във Вермонт, Ансамбъл Парамирабо, Духов Оркестър НЛО и др. Получавала е поръчки от Съвета на изкуствата и литература на Квебек, Центъра Нюман на Университета Макгил, ЕЛГЕА, Издателство Гутенберг и други.
Нейните предстоящи проекти включват произведение за хор и ансамбъл, поръчано съвместно от три хора в Канада. През 2016 Кутюрие и Александра Фол записват и издават два компактдиска и книга, която популяризират с концертно турне във Франция, България, САЩ и Канада. През 2017 г. тя записва произведението Te Deum на Couturier, първата оригинална композиция, написана някога на езика мохок. Проектът е подкрепен от общността на индианците мохок на Kahnawake.
Александра Фол е финалистка за наградата Гаудеамус за 2006 г., носителка на стипендията на Леонард Бърнщайн в Тангълууд за 2007 г. и лауреат на международния конкурс за струнен квартет 2015–2016. Тя е поръчала и направила премиерни изпълнения на редица съвременни органни творби на Д. Песка, а. Ланца, Т. Тирдо, Л. Йогансен и С. Пъркинс.
Фол е членува в съветите на Кралския канадски колеж на органистите, ЛАУДЕМ, Асоциацията на литургичните музиканти в Канада и на Международния изследователски и информационен център Thracica. Тя живее в Монреал, Канада, където работи като композиторка, органистка, пианистка и диригентка.