ПГСГ „Кольо Фичето“ Ямбол: Пазим традициите

Традиция – всички онези ценности, умения и практики, които отразяват същностните качества на един народ и които се съхраняват във времето, защото се предават от поколение на поколение.
Професионалната гимназия по строителство и геодезия в град Ямбол носи името на майстор Никола Фичев. Учениците й помнят думите му, че трябва „… да знаят корените си, че корен нямаш ли – плод не връзваш!“ Фолклорните обичаи са изключително важен елемент от българската идентичност. Възпитаниците на гимназията разбират колко е ценно те да бъдат ревностно пазен.

Затова бързо и лесно в началото на учебната година се създава клубът “Да изразя себе си чрез танц“ по проект „Твоят час“. Осем момичета и седем момчета два пъти седмично разучават с интерес всичко за етнографските области на България и характерните им народни танци. Спецификата и техниката на изпълнение на хора от Добруджанската, Северняшката, Шопската, Пиринската, Родопската и Странджанската фолклорна област се усвояват търпеливо и с много желание. Любими, разбира се, са им тракийските хора и ръченици. Ентусиазмът и увереността, че с всяко следващо занимание стават все по-добри, дават самочувствие на участниците в клуба да сътворяват собствени хореографии и импровизации на „китки“ от български народни танци. С тях те се представят на междуучилищни надигравания или радват своите съученици и учители. С уважение се отнасят към танците на съседните балкански народи, защото вече знаят колко близки са те до нашите.
Професионалната гимназия по строителство и геодезия обучава и създават професионалисти с модерни високоплатени специалности. Но тя е и свободна територия за изява на таланта и красотата, място, където изконните традиции се ценят и съхраняват.

ПГСГ „Кольо Фичето“ Ямбол