ПГСГ „Кольо Фичето“ – гаранция за качествено обучение

????????????????

   Професионалната гимназия по строителство и геодезия „Кольо Фичето“ – Ямбол държи на качественото обучение. Успешната професионална реализация в съвременното високотехнологично общество зависи до голяма степен от владеенето на различни софтуерни продукти. Учениците на гимназията от всички специалности усвояват специфични за професията си компютърни програми в модерно- оборудваните два компютърни кабинета. Бъдещите архитекти, строителни техници и интериорни дизайнери изучават три основни за тях, но в същото време широкоприложими програми – AutoCAD, CorelDraw и Photoshop. Водещ преподавател е архитект Иван Арнаудов, който разказва накратко за тези софтуерни програми.
Арх. Арнаудов: „AutoCAD е най-продаваният софтуер за проектиране в света, утвърден като световен стандарт за автоматизирано проектиране във всяко направление на индустрията. Всеки инженер или проектант по света ползва до някаква степен в практиката си AutoCAD и неговия файлов формат – DWG. Всички фирми притежават база данни от DWG файлове. Всеизвестен факт е, че дори и компании, чието основно приложение за проектиране не е на Autodesk, задължително притежават поне няколко лиценза на AutoCAD, за да обработват своите DWG файлове. AutoCAD може да се прилага за всякакъв тип проектиране – архитектурно, строително, машинно, дизайнерско и др. Той е доказал своята универсалност през годините, тъй като притежава огромен брой инструменти за двумерно и тримерно проектиране. Работният екран в AutoCAD може да се променя до такава степен, че да задоволи всякакъв вкус. Друг плюс, който прави AutoCAD още по-приложим, е, че има буквално хиляди допълнителни приложения за него. Много от тях могат да се намерят свободно в мрежата и да се инсталират на всички версии на AutoCAD от последните десетина години.
CorelDraw е един от най-популярните софтуери за графичен дизайн в България. Едва ли ще срещнете дизайнер, който да не ползва или поне да не е чувал за CorelDraw. Програмата е графичен пакет, предоставящ на потребителите много функции за обработка на растерни и векторни изображения чрез промяна на контраста и балансиране на цветовете, както и добавяне на специални ефекти като рамки върху векторни изображения. С CorelDRAW могат да се разработват и професионални проекти като дизайн на лого, корици на списания, календари, картички или сложни технически илюстрации, документи за печат и за уеб, колажи и постери и много други.
Photoshop е най-мощният и най-популярен софтуер за обработка на растерни изображения. Едно изображение е хиляда думи, а Photoshop е инструментът, с който се създават и обработват изображения. Приложенията и индустриите, в които се използва са толкова много, че дори няма да се опитвам да ги изброявам. С Photoshop ще можете: 
–  да създавате и обработвате изображения, като им придавате вида, който вие желаете;
– да изразявате себе си креативно и Photoshop ще ви бъде основен помощник;
– да обработвате фотографии, като изрязвате дори сложни обекти като коса, човешки фигури, животни, да добавяте и премахвате персонажи от фотографии;
– да знаете кога, как и кои ефекти и филтри да прилагате за текст и графични елементи;
– да познавате инструментите и техниките за цветни корекции;
– да подготвяте висококачествени изображения за печат и уеб;
– да правите колажи и да създавате композиции точно както Вие бихте искали да изглеждат;
Ще знаете техниките за бърза работа и ще пестите време при работата с Photoshop.“
     Всяко добро образование е ценно, но важна е и неговата удовлетворяваща реализация. Професионалната гимназия по строителство и геодезия подготвя своите ученици по търсени професии, създава конкурентноспособни специалисти за все по-взискателния пазар на труда.