Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение

Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се стремял към тази длъжност. Той ще ми бъде помощник. В днешното объркано време всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие. Това заяви новоизбраният български патриарх Даниил, предаде репортер на БГНЕС.

„Със съзнанието за своето недостойнство за това високоотговорно служение, но и с вяра и послушание към Божията воля, изразена чрез волеизязвлението на това свято събрание от канонично и законно избрани представители на целокупната ни църква, свещеноначалието, клира и правослвания народ, както и при свидетелството на възлюбените и дълбокоуважаеми представители на сестринските православни църкви, приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес“, каза новоизбраният патриарх.

„Вярвам, че Господ, който гледа на сърце и знае, че не съм се стремял към тази длъжност, като ме избра за това служение, той ще ми бъде и помощник, защото Господ възлага бреме, но и спасява и защото сам ни е казвал, че без него не можем да вършим нищо, но и че е с нас през всички дни до свършека на света“, каза патриарх Даниил.

Той подчерта, че в днешното объркано от умножаване на греховете ни време всички имаме нужда от живо и ясно свидетелство за божието присъствие, милосърдие и любов към нас.

Патриарх Даниил протегна ръка към всички проваславни църкви. Благодари на всички, които са уважили неговата интронизация, започвайки с вселенския патриарх Вартоломей. Последният го приветства с думите „Достоен“. Вселенският патриарх Вартоломей и патриарх Даниил са прегърнаха и целунаха.

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх. „Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и Бог. Пожелавам ви да отстоявате единството на православието, да издигате авторитета и достойното място на Българската Патриаршия в семейството на православните църкви“, каза той.

Радев подчерта, че изборът на Даниил става в момента на изпитания и смут за цялото човечество. Той посочи, че православната ни църква остава крепител на мира и стожер на своята историческа мисия да бъде нравствена опора на нашия народ, да му дава упование във времена на изпитание. „Независимостта на Българската Патриаршия е духовна крепост и исторически подвиг. Тя е обединявала българския народ и го е превеждала през много изпитания. Във времена на униние нашите църковни водачи и православен клир неведнъж укрепваха нашите сили. В крайна сметка винаги успяваха да преведат българите през чуждо влияние и подтисничество“, каза Радев.

Дядо Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е Достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия. Жезълът, който беше връчен на Даниил, е жезълът, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е възстановена Българската патриаршия.

Новият патриарх беше поздравен от най-възрастния член на Светия Синод митрополит Йосиф, чийто викариен епископ е бил самият Даниил до избирането му за Видински митрополит. Той заяви, че патриаршеското служение е трудно и отговорно.

В храм-паметника „Свети Александър Невски“ се провежда церемония по интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил.

За него гласуваха 69 от делегатите на Четвъртия църковен събор, а за неговия опонент Врачанският митрополит Григорий – 66. Три бюлетини бяха обявени за невалидни. Така видинският митрополит бе избран за четвъртия български патриарх от 1953 г. насам.

След като бе обявен официално избора на патриарх, той с литийно шествие от Светия Синод беше изпроводен до катедралата „Свети Александър Невски“.

Там Даниил бе посрещнат с възгласи „Достоен!“, след което започна самата церемония. От амвона мелнишкият епископ Герасим произнесе слово, разказващо за историята на Българската православна църква от нейното създаване по времето на Първото българско царство при княз Борис Михаил и цар Симеон Велики, за Охридската българска архиепископия – наследник на Преславската и Плисковската патриаршии след падането ни под византийска власт, за Търновската патриаршия и ролята на патриарх Евтимий, за Българския Великден и създаването на Екзархията през 1860 и 1870 г., както и за възстановяването на патриаршията през 1953 г след вдигането на схизмата.

Патриарх Даниил прочете пасажа за Добрия пастир от Евангелието на Йоан Богослов. Той се поклони пред мощите на светците, които бяха специално доставени в храма за неговата интронизация, включително мощите на Свети патриарх Евтимий. Над мощите, на които се поклони Даниил беше застанал представителят на руската православна църква митрополит Нестор.

В храм-паметника „Свети Александър Невски“ присъстват представители на поместните православни църкви – руска, грузинска, румънска, сръбска и др. За пръв път на интронизацията на български патриарх присъства и Вселенският патриарх Вартоломей, който е начело на църковна делегация, който пристигна за събитието начело на църковна делегация. Пред БГНЕС вселенският патриарх изрази пълната си подкрепа за Българската православна църква.

В катедралния храм присъства и много български политици, общественици и обикновени лица, дошли да приветстват новия духовен водач на България.

Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че държавата не би трябвало да се бърка в работите на църквата. „Макар че в източното православие е малко по-особено, но аз съм на мнението, че държавата не трябва да се бърка в църковните дела“, каза той преди да влезе в храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян отбеляза, че Българската православна църква винаги е правила достоен избор.

По време на церемонията припадна председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите мл. лейт. инж. Петър Велчев. Първа помощ му оказа проф. Костадин Ангелов. Петър Велчев беше изнесен на носилка от храма.

Изборът на български патриарх бе отразен в репортаж на Агенция Франс прес от София. „Българската православна църква, която традиционно е близка до Русия, избра нов патриарх днес. 52-годишният Даниил зае позиция в полза на Кремъл след руската инвазия в Украйна“, предаде Франс прес. Тя припомня, че Даниил подкрепи руската инвазия в Украйна в дълго видеопослание, излъчено през 2023 г., посочват анализаторите. Той също така остро критикува решението на българското правителство от септември 2023 г. да изгони главата на Руската църква в София, архиепископ Василий, и двама белоруски свещеници, обвинени, че служат на руските геополитически интереси. І БГНЕС